Openbare executie in tribale regio van Pakistan

Pakistaanse militanten in de tribale grensregio met Afghanistan hebben gisteren ten overstaan van duizenden juichende aanhangers twee Afghaanse mannen geëxecuteerd die zij beschuldigden van spionage voor de Verenigde Staten. Volgens de ‘Pakistaanse Talibaan’ hebben de twee geholpen bij een Amerikaanse raketaanval op het grensstadje Damadola, vorige maand, waarbij veertien doden vielen.

De Amerikanen hebben de afgelopen maanden hun aanvallen op militante doelen in Pakistan geïntensiveerd. Het Pakistaanse leger houdt zijn wapens juist stil, omdat de in maart aangetreden regering-Gilani wil onderhandelen met de extremisten. Volgens NAVO-generaals hebben de akkoorden die president Musharraf in het verleden in het grensgebied heeft gesloten slechts tot meer aanvallen in Afghanistan geleid. Een recent verdrag voor de Swat-vallei, even buiten de tribale gebieden, wankelt. Gisteren gingen daar twee meisjesscholen in vlammen op.

De openbare executie in Bajaur gisteren toont de macht die Pakistaanse Talibaan-aanhangers in de tribale gebieden hebben. De militanten onthoofdden de 36-jarige Jan Wali en paradeerden met zijn hoofd langs de menigte. Bij de tweede persoon ontstond twijfel over de executiemethode, omdat hij volgens sommigen minderjarig was. Een van de militanten verloor zijn geduld en schoot de jongeman dood met een geweer. Door de vreugdeschoten die volgden werden twee omstanders gedood, aldus een lokale functionaris.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Louise Arbour, zei gisteren in Islamabad te vrezen dat de vredesakkoorden het staatsgezag ondermijnen en de bevolking kwetsbaarder maakt voor mensenrechtenschendingen, waaronder buitenrechtelijke executies. Volgens een verklaring van premier Gilani onderhandelt de regering alleen met „de gematigde elementen die hun wapens hebben neergelegd”.

Het Pentagon noemt de Pakistaanse grensregio in een gisteren verschenen rapport aan het Congres de grootste bedreiging voor Afghanistan. Volgens dat rapport voeren de Talibaan in Afghanistan „een veerkrachtige opstand” en „is het waarschijnlijk dat zij het tempo van hun terroristische aanvallen en bomaanslagen in 2008 zullen behouden of verhogen”. (AP, Reuters)