Onderzoek naar woekerpolis zonder IFO

Ondanks weerstand van de Tweede Kamer zal het onderzoek naar de zogenoemde woekerpolissen toch door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) alleen worden uitgevoerd. Een poging van minister Bos van Financiën om het door hem aan de dijk gezette onderzoeksbureau IFO erbij te betrekken is mislukt. Dat schreef de minister gisteren in een brief aan de Kamer.

Het parlement en de minister ruziën al maanden over een onderzoek naar de omstreden beleggingsverzekeringen die in de periode 1995-2005 op grote schaal door verzekeraars op de markt zijn gezet. Minister Bos had aanvankelijk het IFO ingeschakeld voor een ‘feitenonderzoek’. Die leverde vorige maand een volgens de minister teleurstellend tussenrapport, waarop hij de opdracht overhevelde naar de AFM.

De Tweede Kamer had vorige week geëist dat de tussentijdse bevindingen van het IFO wel bij dat AFM-onderzoek worden betrokken. Het is de minister niet gelukt dat gedaan te krijgen, omdat het IFO daaraan „enkele financiële voorwaarden” stelde. Het onderzoek van de AFM zal naar verwachting in oktober verschijnen, en zal voorlopig bestaan uit een algemene marktomschrijving, een productanalyse en een rapportage van vijftig beleggingsproducten. Een volledig overzicht van foute woekerpolissen zal pas in december verschijnen.

Kamerlid Frans Weekers (VVD) reageerde teleurgesteld op deze uitkomst. „Het onderzoek naar woekerpolissen wordt onnodig opgehouden. Ik zal de minister opnieuw naar de Kamer roepen.”

Meer over de woekerpolisaffaire op nrc.nl/woekerpolis