Onbewezen hondenklonen

De Zuid-Koreaanse kloonspecialist Woo Suk Hwang, verguisd wegens fraude, lijkt een lucratief nieuw begin te maken als commercieel kloner van honden.

Hwang zou zeventien klonen hebben gefabriceerd van een hondenras, de Tibetaanse mastiff. Dat maakte persbureau Associated Press eind vorige week bekend. De Chinese Academie van Wetenschappen zou hebben verzocht om de klonen, omdat het hondenras in China populair is. De pups zijn kopieën van twee honden, een reu en een teef.

Of de zeventien pups echte klonen zijn, werd echter meteen in twijfel getrokken. Het Koreaanse DNA-lab Kogene Biotech heeft in opdracht van Hwang DNA-analyses gedaan om het bewijs te leveren. Maar een woordvoerder van Kogene bleef in dubio: het lab had niet zelf weefselmonsters mogen nemen, zo wilde hij op voorwaarde van anonimiteit kwijt. Kloonpionier Hwang was de eerste ter wereld die een hond kloonde – en die prestatie staat nog steeds. Zijn onderzoek naar het klonen van menselijke embryo’s is in 2005 als fraude ontmaskerd.

Het bedrijf dat Hwang aan het opzetten is, gaat huisdieren klonen, en onderzoek doen naar in het lab gekweekte donororganen, meldde het persbureau Agence France Presse in mei. Maar Hwang heeft meer ijzers in het vuur. Het jonge Californische biotechbedrijf BioArts maakt er geen geheim van dat het met hem samenwerkt om gekloonde honden aan de man te brengen.

Het bedrijf biedt als stunt aan om vijf honden te klonen, van de hoogste bieder. De veiling is over twee weken, startbedrag 100.000 dollar.