Moeders bemoederen

Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Gouda, 20-06-08. Doula Annieck Rietbergen (l) met moeder v.d. Heuvel. Foto Leo van Velzen Nrc Hb. Velzen, Leo van

‘Mijn man en ik hebben zeven kinderen. De jongste is 9 en de oudste 28. Met zo veel kinderen kom je niet op het idee om te gaan werken. Toen de jongste naar school ging, wilde ik iets gaan doen, maar ik wist niet wat. Totdat ik hoorde over de doula-opleiding. Doula’s begeleiden vrouwen tijdens de bevalling. Dat beroep bestond al in de Oudheid. In Australië en Amerika kun je een doula krijgen zodra je het ziekenhuis binnenkomt, maar in Nederland is het een onbekend beroep.

Voor de bevalling bezoek ik de moeder ten minste drie keer. Vanaf twee weken voor de uitgerekende datum sta ik klaar en ben ik dag en nacht bereikbaar, zowel bij thuisbevallingen als bij ziekenhuisbevallingen. Zodra het baby’tje zich aankondigt, ben ik er helemaal voor de moeder. Ik blijf bij haar en houd haar behoeften in de gaten. Soms is dat een massage, soms een douche of een warme kruik. Bij de vader probeer ik het beste naar boven te krijgen. Zelf heb ik heel mooie bevallingen gehad. Dat gun ik andere moeders ook. Dat is de essentie van mijn werk. Een bevalling is zo’n diepe ervaring en de sfeer erom heen is ontzettend belangrijk.

Tijdens mijn opleiding liep ik stages via een verloskundigenpraktijk. Daar werk ik nog steeds mee samen, maar inmiddels heb ik ook een goed contact met de gynaecologen van het Groene Hart Ziekenhuis. Als zij een zwangere vrouw in de spreekkamer treffen die extra aandacht kan gebruiken, kunnen ze doorverwijzen naar mij. Ook begeleid ik buitenlandse vrouwen die hier geen familie of vriendinnen hebben. Zij geven mijn naam aan elkaar door op de Nederlandse les.

Ik heb mijn diploma in september gehaald, maar ik kreeg het meteen al zo druk dat ik aan de zakelijke aspecten van het ondernemerschap nog niet ben toegekomen. Ik ga me nu inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een boekhouding opzetten. Dat ik daar eerder geen tijd voor had, komt ook doordat ik meewerkte aan de oprichting van een beroepsvereniging. We willen praten met verzekeraars. Nu betalen mensen hun doula zelf. Wij willen de doula in het verzekeringspakket. Cijfers laten namelijk zien dat de aanwezigheid van de doula kostbare keizersnedes en ruggenprikken kan voorkomen.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken