Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Menselijk

Youp

Toen vorige week bekend werd  dat het OM de bekende makelaar, mislukt politicus en televisiepresentator Harry M. verdenkt  van fraude, sprak een vriend van  mij: „Het gebeurt altijd bij mensen van wie je het niet verwacht!”  Het schijnt dat Harry een rekeningetje van 800.000 euro mocht  schrijven in ruil voor het niet  openbaar maken van bepaalde zaken over de oud-voorzitter van het  Bouwfonds, ene Cees H. Binnen  de maffia heet dit gewoon zwijggeld. Valt in het politiejargon onder de noemer Afpersing. Normaal  vraagt Harry geen zwijggeld,  maar juist praatgeld. Als je in zijn  programma Business Class iets wil  komen vertellen, moet je hem  normaliter een flink bedrag betalen. In ruil gaat hij je dan journalistiek ondervragen. Zielig? Ja!
Ik las in een aantal artikelen dat  de afgeperste Cees H. ooit nog  kandidaat-minister voor de LPF is  geweest, maar Mat Herben heeft  inmiddels via een ingezonden  brief laten weten dat Cees dat  nooit geweest is. Mat herinnerde  zich dat nog goed, omdat in die  tijd namelijk elk lid van de LPF  kandidaat-minister was. Behalve  Cees dus. Hij kwam niet door de  ballotage. Had waarschijnlijk toen  nog geen strafblad. Dat was namelijk absoluut verplicht bij de LPF.  Cees heeft dat later overigens  meer dan goed gemaakt. Onlangs  stond er in de Volkskrant met wat  voor maffiapraktijken Cees zijn  miljoenenvilla en dito saldo bij elkaar sprokkelde. Die 800.000 euro  zwijggeld waren een schijntje. En  hij was niet alleen. Er werden  meer namen genoemd. En inmiddels zijn er ook een stuk of wat  jongens gearresteerd. Fijne types.  Zal binnenkort een vrolijk en  spraakmakend proces worden. Allemaal vastgoed, maar binnenkort  allemaal goed vast.
Harry ook? Volgens Harry niet.  Alle verdenkingen zijn volgens  hem op niets gebaseerd. Harry is  een keurige jongen en rekeningen  schrijven voor dingen die je niet  gedaan hebt, is in zijn wereld  meer dan normaal. 800.000 Euro  tipgeld.
Hoop maar niet dat Harry zijn  tipgeld in aandelen Fortis heeft  gestopt. Want dan is er niet veel  meer van over. Ik begrijp dat dat  bankje niet echt lekker gaat. Huilend en smekend probeert Fortis- baas Jean-Paul Votron 8 miljard  bij elkaar te bedelen. De Belg geeft  nieuwe aandelen uit, leent, verkoopt gebouwen en probeert bedrijfsonderdelen te slijten. En de  aandeelhouders krijgen geen interim-dividend. De wanhoop spat  uit Jean-Paul zijn ogen.
Daarbij heeft de schat een probleem. Vorig jaar kreeg hij, omdat  hij tijdens de overname van een  deel van ABN Amro nogal wat  overuurtjes had gemaakt, een  loonsverhoging van 73 procent en  een tussentijdse uitkering van 2,5  miljoen euro. Zomaar gratis op  zijn bestaande hongerloon. De hele aandeelhoudersvergadering  kreeg van die mededeling enorm  de slappe lach en er werd hardop  geprotesteerd. Dit was onzin en  ronduit gelul. Maar het hielp niet.  Votron sprak: „Zo dom zijn Belgen ook weer niet. Betalen en vlug  een beetje!” Dat vlug een beetje  wordt nu pas echt goed begrepen.  Want de bank is een paar maanden later bijna failliet. Maar hij zit  er natuurlijk wel mee. Hoe verantwoord je 73 procent loonsverhoging en een losse premie van 2,1  miljoen, terwijl je je aandeelhouders het dividend schuldig moet  blijven? Ik zou in de lift van het  hoofdkantoor niemand durven  aankijken. Natuurlijk, alle banken  wankelen, maar toch: 73 procent  en dat ook nog eens op een miljoenensalaris plus 2,1 miljoen. Hoewel? Waar zit je mee? De meesten  die je aan moet kijken zijn volgende maand ontslagen. En daarbij is  het merendeel Hollanders. En  Hollanders zijn de Schotten van  het vasteland. Zestienhonderd  keer per jaar moet de Belgische  wegenwacht gestrande Nederlandse automobilisten aan benzine helpen. Ze komen stil te staan  vlak voor Luxemburg, waar ze  willen tanken omdat de benzine  daar een paar cent per liter goedkoper is. Zielig? Heel zielig. Maar  ook wel handig in dit geval. Een  volk dat zijn tank leeg rijdt voor  een paar euro voordeel snapt een  salarisverhoging van 73 procent  als geen ander. Dat wordt zijn antwoord. Kort en bondig: Jean-Paul  Votron is ook maar een mens.  Net  als Harry!
Youp van ’t Hek