Man in gijzeling om alimentatieschuld

Een 50-jarige man zit sinds vorige week maandag in de gevangenis van Breda omdat hij al meer dan tien jaar weigert alimentatie te betalen aan zijn 49-jarige ex-vrouw die met hun drie kinderen in Werkendam woont. De advocate van de vrouw, Martha de Rade bevestigde gisteren berichtgeving uit het Brabants Dagblad hierover.

De rechtbank in Breda wees het gijzelingsverzoek vorige maand toe. Volgens De Rade gebeurt het zelden dat een gijzeling ook echt uitgevoerd wordt. De advocate reserveerde een plekje in de gevangenis, stuurde de politie en deurwaarder op de man af en regelde dat de gemeente Werkendam opdraait voor de kosten van de hechtenis: 11,30 euro per dag.

Volgens wethouder Marjolein Hak (sociale zaken, CDA) van Werkendam heeft de inwoonster een beroep op de bijzondere bijstand gedaan en heeft de gemeente daar volgens vaste jurisprudentie gehoor aan gegeven. In eerste instantie komt het neer op dertig keer 11,30 euro voor de eerste maand detentie.

Nadat het echtpaar in 1997 was gescheiden, oordeelde de rechter dat de man, internationaal vrachtwagenchauffeur, 2400 en later 2800 gulden per maand moest betalen. Hij vond dat hij dat niet kon betalen. Als het aan de bijstandsmoeder en haar advocate ligt, blijft de man zitten tot hij begint met het aflossen van alimentatieschuld, die is opgelopen tot boven de 100.000 euro. (ANP)