‘Leeftijd voor AOW kan hoger’

Het kabinet sluit niet uit dat de pensioengerechtigde leeftijd op termijn omhoog moet, maar wil dat liever voorkomen. Op korte termijn wil het doorwerken tot 65 jaar stimuleren met fiscale prikkels. Bedrijven die oudere werklozen in dienst nemen of werknemers tussen de 62 en 65 jaar in dienst houden, worden beloond met een korting op sociale premies. Ook denkt het kabinet aan een tijdelijke no-risk polis, waarbij werkgevers die een werkloze van 55 jaar of ouder in dienst nemen, niet opdraaien voor loonkosten bij ziekte.

Dat staat in de brief waarmee minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) gisteren op het rapport van de commissie-Bakker reageerde. De commissie moest naar alternatieve manieren zoeken om 200.000 mensen extra aan het werk te helpen om arbeidsschaarste te voorkomen. Donner wilde niet op het ontslagrecht terugkomen. Een conflict hierover tussen PvdA en CDA was reden voor benoeming van de commissie.

De commissie ziet verhoging van de pensioenleeftijd op termijn als „welhaast onvermijdelijk”, en stelt voor dat vanaf 2016 jaarlijks met een maand te doen, tot 67 jaar is bereikt in 2040.

Het kabinet is voorzichtig positief over het idee de WW in te korten. In ruil daarvoor moeten werkgevers ontslagen werknemers een half jaar doorbetalen en aan ander werk helpen.

De coalitiepartijen PvdA, CDA en ChristenUnie reageren positief op de brief. De VVD roept het kabinet op alsnog de knoop door te hakken over het ontslagrecht, de SP noemt het juist „een zegen” dat het ontslagrecht nu van tafel lijkt.