Lagere kredietwaardering voor Fortis

Het slechte nieuws blijft maar komen voor de Belgisch-Nederlandse verzekeraar Fortis. Het concern kreeg gisteren een afwaardering van kredietbeoordelaar Moody’s. Door deze lagere waardering wordt het voor Fortis duurder om geld te lenen op de financiële markten.

Intussen neemt de kritiek op de Fortis-top toe nadat de bank donderdag bekend maakte dat het 8,3 miljard euro wil ophalen om het eigen vermogen aan te vullen. De Vlaamse voorman van beleggersvereniging VFB, Paul Huybrechts, eist het ontslag van de top van Fortis in een ingezonden stuk in de Belgische krant De Tijd. „Wie grote fouten maakt, moet de gevolgen dragen en in dit geval dus ontslag indienen”, stelt hij.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil nog niet zo ver gaan en riep Fortis op een extra aandeelhoudersvergadering te houden om de „ontstane situatie te bespreken”, aldus voorzitter Jan Maarten Slagter. De VEB wil weten waarom topman Jean-Paul Votron de afgelopen maanden nooit heeft gezegd hoe slecht de financiële situatie werkelijk was. Een brief met vragen is inmiddels de deur uit.

Moody’s verlaagde de waardering voor de kredietwaardigheid van de uitstaande schulden van de gehele groep van AA3 naar A1. In de waarderingsmodule van de kredietbeoordelaars is AAA het hoogst haalbare.

Ook de langlopende leningen en ander schuldpapier kregen een lagere waardering. Moody’s zei dat het de financiële kracht van Fortis Bank afwaardeerde van B- naar C+. Als reden voor de maatregelen noemde Moody’s dat de financiële flexibiliteit van Fortis te lijden heeft onder de problemen die het heeft met de financiering van de overname van ABN Amro.

Gisteren sloot het aandeel op 10,65 euro, een stijging van ruim 4 procent. Een dag eerder was de koers met 19 procent gekelderd omdat de Fortis de belofte dat er geen aandelenemissie zou komen had gebroken.