kwesties@nrc.nl

Hoofdpijn is een zware last, zo blijkt uit de tientallen reacties op de vraag of hoofdpijn serieus wordt genomen. ‘Als ik door embryoselectie mijn kind zou kunnen behoeden voor migraine, hoefde ik daar niet lang over na te denken.’
Illustratie Olivia Ettema Ettema, Olivia

Migraine

Ik heb al migraine vanaf een jaar of acht. Nu ben ik 54 jaar en heb ik er nog steeds last van. Ik had alle hoop op de overgang, maar helaas, het is slechts wat minder heftig geworden.

Het bepaalt echt je leven. Met kleine kinderen heb je hulp nodig, omdat je móet gaan liggen bij een aanval. Mensen uitnodigen voor een etentje? Altijd een slag om de arm houden.

En toen kwam er Imigran, wat een uitkomst! De migraine kan er tijdelijk mee onderdrukt worden. Helaas mogen slechts twee tabletten per dag gebruikt worden, dus je moet goed bedenken wanneer je deze ‘inzet’.

Op een gegeven moment ben ik ook de injectiespuit gaan gebruiken. Soms ben je namelijk te misselijk om een tablet te slikken. Bovendien werkt een prik veel sneller, op de kop af in twintig minuten. Ik heb nooit drugs gebruikt, maar ik kan mij heel goed voorstellen hoe dat is. Als ik een zware aanval heb, dan gebruik ik maar wat graag de toch wel pijnlijke prik, want de beloning is echt de moeite waard!

Hannie van Driel

Gewond dier

Als ik tijdens een migraine-aanval de moed kan opbrengen de geplaagde ogen even op te slaan, zegt mijn vrouw soms: „Je kijkt als een gewond dier.” Ik vroeg mij af: zouden dieren wel eens migraine hebben? Neem nou mijn kat.

Ik merk wel eens dat hij, wakker geworden na een dut, met een slome blik naar mij kijkt. Hij wrijft met een poot een paar keer over de zijkant van zijn kop, altijd dezelfde kant, draait zich daarna om en sluit met een diepe zucht weer de ogen. Ik herken dat. Ik denk aan de voorbije uren. Toen ik thuiskwam, had hij overgegeven. Zijn bakje met brokjes staat onaangeroerd in de keuken. Daarentegen is zijn drinkbakje bijna leeg. Zijn blik heeft iets van een gewond dier. Dit herken ik. Natuurlijk, hij heeft migraine.

Kijk, hij staat op, verlaat heel voorzichtig de bank en loopt rustig, uiteraard om die borende pijn in zijn kop niet erger te maken, de trap op naar zolder. Daar is het donker en stil. Precies wat een migrainepatiënt als ik ook wil. Mijn zorgen voor het beest nemen de overhand en veroorzaken hevige stress. Even later moet ik naar bed. Met migraine. Mijn vrouw komt binnen. Ik sla de ogen op. Ze zegt: „Je ziet eruit als een gewond dier.”

Ik neem mijn medicijn. Als ik na een uurtje opsta en door een kier van de gordijnen in de tuin kijk, zie ik mijn kat, in een ludiek gevecht gewikkeld met een leeg doosje Imigran.

Dick de Scally

Paracetamolletje

Wordt hoofdpijn serieus genomen? Nou, nee, meestal helemaal niet, ook niet als het werkelijk serieuze hoofdpijn is. „Ach, neem maar een paracetamolletje”, is wat lijders aan ernstige hoofdpijn vaak te horen krijgen. En enig begrip van de omgeving mag je ook nauwelijks verwachten voor het feit dat bijvoorbeeld een niet behandelde migraine-aanval ronduit invaliderend werkt, je leven op zo’n moment helemaal lam legt. Je kan gewoon niets meer doen, behalve dan in een donkere kamer op je bed liggen, en kotsen, excusez le mot. En dat vaak drie dagen achter elkaar, als ’t een beetje tegen zit.

Maar is daar dan niets tegen te doen? Ik ben zelf al jaren een hevige migrainepatiënt en ben via huisarts en een in hoofdpijn gespecialiseerde neuroloog terecht gekomen bij goede medicatie die nu zo’n vijftien jaar geleden werd ontwikkeld en gelukkig ook door de ziektekostenverzekering wordt vergoed. Ik werd daar overigens op attent gemaakt door het blad van de hoofdpijnpatiëntenvereniging. Want zonder dat blad ben je helemaal overgeleverd aan de toevallige alertheid of affiniteit van je dokter voor je hevige hoofdpijnprobleem.

Leo van Os

Vrouwen

Is het toeval dat er een artikel over embryoselectie en migraine in dezelfde Zaterdag&cetera van 21 juni staat? De impact van migraine op je leven wordt mijns inziens onderschat. Misschien omdat meer vrouwen dan mannen er last van hebben en dat die vrouwen vroeger niet zichtbaar waren omdat ze niet op de arbeidsmarkt waren?

Pas sinds 1991 is er een middel op de markt dat verlichting brengt in het leven van een migrainepatient. Geen geneesmiddel maar een pijnstiller. Inmiddels zijn er verschillende merken waaruit we kunnen kiezen.

Ik heb twee dochters,van wie één ook migraine heeft. Voor mij is het te laat. Als ik nu zou kunnen kiezen voor embryoselectie en mijn kind zou kunnen behoeden voor een leven met migraine, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Migraine is een te groot kruis om mee te leven als we in een tijd leven waarin het mogelijk is deze erfelijke kwaal door embryoselectie uit te sluiten.

Helma van den Eijnde

Homeopathie

Ziek voelen, hoofdpijn, daar weet ik alles van. Een collega herkent het beeld en vertelt me dat het migraine is waaraan ik lijd. Vaste prik, iedere maand twee dagen in bed: misselijk, overgeven, hoofdpijn, niet in staat iets te doen. Liggen en als het lukt slapen, dat is alles.

Na jaren maandelijks een migraineaanval heb ik er zó genoeg van; ik wil er vanaf. Ik heb niet veel fiducie in een behandeling door huisarts of specialist en zoek mijn heil bij een klassiek homeopate, waar ik een goed verhaal over hoor. De ‘kwakzalvermaffia’ dus. Na een lang gesprek krijg ik na gepuzzel van haar een medicijn toegezonden, drie korreltjes, in de sterkste verdunning. Geen enkele molecule van de genezende stof kan erin zitten. Ik heb het volgens voorschrift onder de tong laten smelten, een nacht vreselijke rugpijn gehad en daarna nooit meer een migraineaanval. Het is niet te verklaren en bijna niet te geloven, maar ik ben er zeer blij mee.

Els van Rijn

    • Els van Rijn
    • Helma van den Eijnde
    • Hannie van Driel
    • Leo van Os
    • Dick de Scally