Inval-bestuur voor tbs-kliniek Oldenkotte

De dagelijkse leiding van het Forensische Psychiatrisch Centrum Oldenkotte in Rekken komt in handen van een interim-bestuurder. Dat meldt Jan Mans, voorzitter van de raad van toezicht van de tbs-kliniek.

Mans gaat er vanuit dat hierdoor „weer meer rust” komt in de kliniek. Binnen Oldenkotte was als gevolg van een aanhoudend personeelstekort een vertrouwenscrisis ontstaan. De ondernemingsraad (OR) eiste onlangs het vertrek van de raad van bestuur.

Met de raad van bestuur zijn gesprekken gaande, aldus een verklaring van de toezichthouders. De ondernemingsraad neemt aan dat die gesprekken zullen leiden tot het vertrek van Peter Zijlstra (voorzitter) en Wies van den Bosch.

Vicevoorzitter Ronnie Schuur van de OR noemt de komst van een interim-bestuurder „een stap in de goede richting”. De OR voerde gisteren een verkennend gesprek met een kandidaat. „Wij hebben dat gesprek als prettig ervaren. Eindelijk iemand die interesse toont en luistert.”

Vakbondbestuurder Loek Lablans van CNV Publieke Zaak noemt de benoeming van een interim-bestuurder als „een noodzakelijk iets wat eigenlijk al eerder had moeten gebeuren”.

De uitkomsten van een onderzoek dat de raad van toezicht naar de situatie in de tbs-kliniek liet doen, vormde mede de basis voor deze beslissing, aldus Mans. Op de inhoud van dat rapport wil hij nog niet ingaan.

De kliniek kampt met een structureel personeelstekort waardoor zich al langere tijd onveilige en ongewenste situaties voordoen. Van behandelingen in de kliniek is geen sprake meer. „We zijn alleen maar bezig met het beheersen van de situatie”, aldus een van medewerkers onlangs.

Afgelopen weken liepen de spanningen in de tbs-kliniek steeds verder op. Om dienstroosters rond te krijgen, werd besloten patiënten de komende maanden gedurende twee dagen per week uren eerder, vanaf 17.00 uur, op te sluiten in hun kamer. Medewerkers zeiden een toename te bespeuren van het aantal patiënten dat zichzelf verwondt. Ook zouden isoleercellen vaker bezet zijn. Volgens Mans hebben de spanningen niet geleid tot ongelukken. „De situatie is verder goed.”

Over de situatie in Oldenkotte werd onlangs nog een spoeddebat in de Tweede Kamer gehouden, waarbij staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) van Justitie stelde eerst de resultaten van het onderzoek in opdracht van de raad van toezicht te willen afwachten. Dinsdag informeert zij de Kamer hierover.