In de genen

Het gezin Tausch. 26/6/2008 Foto Freddy Rikken Fam. Tausch motorcross Rikken, Freddy

De wasmachine draait overuren bij deze motorsportfamilie. Zand, zweet en benzinegeuren worden verwijderd in de witte en bonte was. In lage temperaturen en met een kort wasprogramma, anders slijten shirts en pakken met daarop de sponsornamen te snel. Ton Tausch (48) denderde tot zijn twintigste door de Drunense Duinen en moest iets te vaak toegeven dat óók de politie een potje kon sturen. Stapte over naar de reguliere circuits, won talloze bekers, werd kampioen bij de senioren. Koos Marietje uit het aanbod van een familie van motorliefhebbers, ze trouwden letterlijk óp de motor. Er volgden drie kinderen die werden vernoemd naar (bijnamen van) bekende motorrijders of motormerken. Rambo (18) is Nederlands kampioen in de 125cc en werd tweede op het EK voor de jeugd. Suzy (16) werd tiende in de 85cc klasse sectie Hoge Wielen en ook Jacky (14) behaalde een podiumplaats op een EK. Moeder werkt en bestuurt een motorclub, vader weer een ander en onderhoudt naast zijn reguliere baan de familiemotoren. In huize Tausch wordt sporadisch over iets anders dan motoren en wedstrijduitslagen gekeuveld. Wat niet betekent dat de kinderen op school niet hun stinkende best moeten doen. En uitgaan, dat is er voorlopig niet bij, want voor een sportcarrière dienen ze volgens hun ouders alles over te hebben. En daarbij, de broodnodige sponsoren dienen tevreden gesteld te worden en moeten dat in de toekomst blijven.

Dit is aflevering 26 van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken