In Beeld

Eerste doelpunt van Spanje tegen Rusland in de halve finale van Euro 2008, Wenen, 26 juni, 2008 Foto Reuters, Christian Charisius Spain's Xavi (R, third from top) scores the first goal for his team during their Euro 2008 semi-final soccer match against Russia at Ernst Happel Stadium in Vienna, June 26, 2008. REUTERS/Christian Charisius (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY REUTERS

Dit is dus het moment waarop het moreel van de Russen en Guus begint af te brokkelen. Arme Goes. In no-time heilig verklaard en weer afgeserveerd, net als Van Basten. Nu is Aragones, van Spanje, weer de held. Hoe die de Andalusiërs, de Catalanen, de Castilianen en de Basken tot een eenheid heeft gesmeed! Wat een machine, gesmeerd met de zuiverste der olijfoliën! Enzovoort. Tot morgen wellicht, als Löw weer je van het is.

En dat alles wegens een kansspel. Poppetje zus was net op het juiste moment op de juiste plaats – of juist niet. Want de heren van Studio Sportzomer mogen er niet over uitgebept raken en aldus het begrip oude wijven een geheel nieuwe dimensie verlenen – een kansspel is het, hoor. Ten bewijze dit beeld. Cruciaal moment, zoals gezegd, maar zie wat toeval bedisselt. Nummer 22 kuiert eens langs, en denkt: wat is dat voor tumult daar? Doorlopen maar, nooit aanstoot geven, voor je het weet nemen ze je te grazen. Met nummer 4 is het al niet anders. Die laat zijn hond uit en kijkt eens rond waar die gebleven is. Als nummer 11 zo doorsloft, is het niet uitgesloten dat hij nog voor het einde van de wedstrijd de plek des onheils bereikt. De rode speler op de achtergrond – voor alle duidelijkheid: een Rus – toont wel enige belangstelling voor de bal op de valreep, maar ja, van invloed uitoefenen, meespelen, verdedigen, er dwars voor gaan liggen, laat staan verhinderen dat die bal ‘onder de lat schiet’, om een geliefd cliché van de vaderlandse sportjournalistiek te gebruiken – nu ja, geen sprake van. Toeval, dat is het, deze opstelling. Dit heeft geweldenaar-van-het-moment Aragones in elk geval niet voorzien.

Trouwens, die bal, die lijkt niet voor niets op een dobbelsteen.

Pieter Kottman

    • Pieter Kottman