Hacker opgepakt voor inbraak bij gamefabrikant

De nationale recherche heeft dinsdagavond een 20-jarige hacker in Maastricht aangehouden die vermoedelijk via internet heeft ingebroken bij twee Amerikaanse producenten van computerspellen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekend gemaakt. De man wordt er ook van verdacht de gegevens van 50.000 creditcards te hebben gestolen. De gegevens gebruikte hij bij het online pokeren en om aankopen op internet te doen. Onderzoek van het zogenoemde Team High Tech Crime (THTC) van de nationale recherche bracht aan het licht dat de man uit Maastricht onder meer laptops, beeldschermen en mp3-spelers bestelde. De creditcardgegevens zijn volgens het OM vermoedelijk gestolen bij een online ticketbedrijf in Groot-Brittannië. De potentiële schade schat het OM op ruim 13 miljoen euro.

Het THTC is een speciaal team van de nationale recherche voor de bestrijding van computercriminaliteit. Het team richt zich op alle misdrijven die verricht zijn met – of gericht zijn tegen – computers of communicatiesystemen.

Justitie vermoedt dat de 20-jarige man in 2006 van een server van het bedrijf Activision in Los Angeles een kopie van het spel Enemy Territory: Quake War (ETQW) heeft gestolen. Quake was destijds nog in ontwikkeling. Het gaat om een populair computerspel waarbij zoveel mogelijk buitenaardse vijanden moeten worden uitgeschakeld en meerdere spelers het tegen elkaar opnemen. Van het illegaal gedownloade spel werden afbeeldingen op internet geplaatst.

Het spellenbedrijf huurde een particulier recherchebureau in dat op internet contact legde met ‘MaddoxX’, de bijnaam van de vermoedelijke indringer. Als het spel illegaal op de markt was uitgebracht, had het bedrijf ruim 25 miljoen euro schade kunnen lijden. Uit het onderzoek van de nationale recherche bleek dat de hacker ook toegang had tot andere delen van het bedrijfsnetwerk.

In Nederland is daarop namens het spellenbedrijf aangifte gedaan door de Stichting BREIN, die onder meer on- en offline piraterij bestrijdt. Ook het Amerikaanse softwarebedrijf Valve Software Corporation heeft aangifte gedaan van indringing in het computersysteem in 2007. Eenmaal in het systeem zou de hacker klanteninformatie en creditcardgegevens hebben gedownload. Het bewijs daarvan maakte hij bekend op internet.