Gesimuleerde gel

Gesimuleerde gel In sauzen en crèmes zitten deeltjes ‘dynamisch gevangen’ in een vloeistof. Her en der verdeeld zijn er plaatsen met structuren die in een energetisch gunstige situatie zitten. Daaromheen zijn de deeltjes ofwel gekristalleerd , ofwel ze hebben eigenlijk de neiging om te scheiden in vaste stof en vloeistof zodat ze in hun laagste energietoestand kunnen komen. Want dat is waar de materie naar streeft. In de simulatie van een vrij dunne gel op de foto hebben Autralische onderzoekers met kleuren aangegeven welke deeltjes in principe nog vrij bewegen (grijs), welke uitgekristalliseerd zijn (geel) en welke in energetisch gunstige structuren zitten. Blauw, rood en groen geven structuren van verschillende grootte weer (Nature Materials, online). Alles bij elkaar is dat voldoende om een stabiele gel te vormen. De onderzoekers maakten hun simulatie op basis van analyses van microscopische opnamen. (WK)

In sauzen en crèmes zitten deeltjes ‘dynamisch gevangen’ in een vloeistof. Her en der verdeeld zijn er plaatsen met structuren die in een energetisch gunstige situatie zitten. Daaromheen zijn de deeltjes ofwel gekristalleerd , ofwel ze hebben eigenlijk de neiging om te scheiden in vaste stof en vloeistof zodat ze in hun laagste energietoestand kunnen komen. Want dat is waar de materie naar streeft.

In de simulatie van een vrij dunne gel op de foto hebben Autralische onderzoekers met kleuren aangegeven welke deeltjes in principe nog vrij bewegen (grijs), welke uitgekristalliseerd zijn (geel) en welke in energetisch gunstige structuren zitten. Blauw, rood en groen geven structuren van verschillende grootte weer (Nature Materials, online). Alles bij elkaar is dat voldoende om een stabiele gel te vormen. De onderzoekers maakten hun simulatie op basis van analyses van microscopische opnamen. (WK)