Film Voorkeur

Bride & Prejudice (Gurinder Chadha, 2004, Eng/VS). Amusante variatie op Jane Austens klassieker Pride and Prejudice is een in het Westen vervaardigde Bollywoodmusical. Will Darcy speelt een hotelmagnaat. Ned.3, 13.10-14.55u.

De fûke (Steven de Jong, 2000, Nederland). Bordkartonnen psychologisch oorlogsdrama naar novelle van de Friese schrijver Rink van der Velde. Eenvoudige visser wordt door Duitsers opgepakt wegens verzetsdaden van zoon. Met Rense Westra en Peter Tuinman. Regisseur tekende later voor o.m. De schippers van de Kameleon. RTL 4, 14.45-16.30u.

The Count of Monte Cristo (Kevin Reynolds, 2002, VS). Meest recente bioscoopversie van talloze keren verfilmde klassieker van Alexandre Dumas is, ondanks computertechnieken, een ouderwetse avonturenfilm over opportunisme, hoogverraad en ware vriendschap in een vroeg-negentiende-eeuws Frans decor. SBS 6, 20.00-22.30u.

Jackie Brown (Quentin Tarantino, 1997, VS). Derde film, na Reservoir Dogs (1991) en Pulp Fiction (1994), van Tarantino was niet de geëxalteerde nouvelle violence-film die menigeen verwachtte, maar wel een uiterst plezierige, briljante misdaadgeschiedenis vol dubbele complotten, aan lager wal geraakte gangsters, verlopen kruimelcriminelen en een prachtige hoofdrol van Pam Grier. Als stewardess smokkelt zij af en toe geld voor wapenhandelaar Samuel L. Jackson. RTL 7, 20.30-23.25u.

Hooligans (Lexi Alexander, 2005, VS/Eng). Elijah Wood, sinds zijn rol als Frodo in The Lord of the Rings-trilogie een ster, gaat als Amerikaanse student bij zijn zus in Londen wonen en raakt langzaam betrokken bij de Green Street Elite (GSE) van voetbalclub Westham United. De vreedzame jongen raakt verslaafd aan de kick van (de dreiging van) knokpartijen met rivaliserende supporters. Dit proces laat debuterend regisseur Alexander overtuigend zien in grauwe beelden. Dan gaat het mis en wordt de film een moraliserend melodrama. RTL 5, 22.00-24.00u.

Amazones (Esmé Lammers, 2004, Nederland). Door kritiek en publiek ondergewaardeerde, vrijgevochten misdaadkomedie was voor hetzelfde geld een hit geworden en uitgegroeid tot een essentiële beschrijving van de Nederlandse samenleving. Vier vrouwen uit Breda-noord besluiten om sterk uiteenlopende redenen samen een bank te beroven. Prikkelend tegendraadse cast: Monique van de Ven, Monique Hendrickx, Georgina Verbaan en Susan Visser. Ned.3, 22.05-23.50u.

Dreamers (Bernardo Bertolucci, 2003, Eng/Fra/Ita). Obligate film van voormalige grootmeester Bertolucci over verwende adolescenten die zich in het Parijs van 1968 vrijwel compleet onttrekken aan de revolutie en haar tegelijkertijd belichamen. Een Franse broer en zus, en een Amerikaanse vriend ontdekken in een paar claustrofobische dagen het geluk en de wanhoop die bij seks horen. En delen een maniakale liefde voor film. Bertolucci blijft heel dicht bij hen en neemt hun spelletjes en nukken volkomen serieus, maar dat lijkt vooral een excuus te zijn om drie mooie jonge mensen uit de kleren te krijgen. Ned.2, 23.30-1.20u.

The Emperor’s Wife (Julien Vrebos, 2003, Be/Ne). Vage intriges in een onduidelijk keizerlijk kasteel. De film is door zijn kostuums en setting al behoorlijk barok en bezwijkt onvermijdelijk in combinatie met de cinematografische Spielerei van de Belgische regisseur, die consequent het publiek expres en volledig buitensluit. België 1, 0.10-1.50u.