Film Voorkeur

Sweet Charity (Bob Fosse, 1969, VS). Regiedebuut van latere regisseur van Cabaret, Lenny en All That Jazz wordt veelal gekenschetst als een ondergewaarde musical, gebaseerd op het Broadwaystuk van Neil Simon. Newyorkse Shirley MacLaine is nogal naïef op zoek naar de ware liefde. RTL4, 13.15-16.00u.

Arabesque (Stanley Donen, 1966, VS). Gregory Peck en Sophia Loren vormen belangrijkste troeven van weelderige spionagethriller over professor die te maken krijgt met mysterieuze hiërogliefen en dito Arabieren. WDR, 13.20-15.00u. Tweetalig.

A Kiss before Dying (James Dearden, 1991, VS/Engeland). Scenarist van Fatal Attraction betoont zich een pover navolger van Hitchcock in thriller naar gelijknamige, eerder verfilmde roman van Ira Levin. Door ambitie verblinde student Matt Dillon ensceneert zelfmoord van zijn vrouw. Haar tweelingzuster Sean Young ruikt onraad. BBC2, 13.30-15.00u.

George of the Jungle (Sam Weisman, 1997, VS). Op tv-cartoon uit jaren zestig gebaseerde, in de bioscoop zeer succesvolle persiflage op de Tarzanfilms. Met Brendan Fraser als uiterst onhandige koning van de jungle en Leslie Mann als vrouw op safari. Bijzonder melig. België 1, 14.30-16.50u.

Min søsters børn / De kinderen van mijn zus (Tomas Villum Jensen, 2001, Denemarken). Deense familiekomedie waarin een kinderpsychiater zich een paar weken over vijf neefjes en nichtjes ontfermt. Loopt uit de hand. Ned.3, 15.00-16.13u.

Flubber (Les Mayfield, 1997, VS). Robin Williams is geknipt voor de rol van vergeetachtige kamergeleerde in fabrieksmatige remake van The Absent-Minded Professor (Robert Stevenson, 1961), die inventieve komedie over een verstrooide professor die zijn auto kan laten vliegen dankzij superveerkrachtig rubber. Charmante trucages. BBC1, 15.55-17.25u.

Maverick (Richard Donner, 1994, VS). Vermakelijke speelfilmversie van western-tv-serie uit de jaren vijftig rond melkdrinkende charmeur annex beroepsgokker annex scherpschutter. Met Mel Gibson als de titelheld, Jodie Foster als aantrekkelijke dievegge en James Garner als raadselachtige heer. Overladen scenario laat hen jan en alleman bedriegen tijdens pokertoernooi. Veronica, 18.00-20.30u.

The Secret of My Success (Herbert Ross, 1987, VS). Yuppie-komedie, degelijk maar weinig subtiel, van veteraan Ross. Michael J. Fox leidt dubbelleven als postkamerjongen en junior executive van hetzelfde concern. RTL5, 20.30-22.35u.

City Slickers (Roy Underwood, 1991, VS). Op maat van Billy Crystal geschreven komedie over dertigers met midlife-crisis. Drie vrienden herwinnen tijdens avontuurlijke western-vakantie hun zelfrespect en doen nieuwe energie op voor gezinsleven. RTL7, 20.30-22.40u.

A River Runs trough It (Robert Redford, 1992, VS). Respectabele, maar academische verfilming van Norman Macleans autobiografische novelle over een jeugd in het groene, onbedorven Montana. Schitterende, met Oscar bekroonde fotografie van beken, stroomversnellingen en hengelaars. Ned.3, 20.40-22.40u.

8 Mile (Curtis Hanson, 2002, VS). Speelfilmdebuut van Eminem geeft op authentiek aandoende wijze de mythe Eminem kleur, stem en ritme. De armoede, de afbraakwoningen aan de verkeerde kant van de weg, Eminem zal ze gekend hebben toen hij zelf als jongen met zijn moeder in Detroit van onderkomen naar onderkomen zwierf. Diep en dof gefilmd, als de hartslagbeat op de soundtrack. Ook met Kim Basinger, Brittany Murphy. Veronica, 20.30-22.55u., onderbroken door EK Lingerie.

De man van staal (Vincent Bal, 1999, België). In Berlijn bekroonde jeugdfilm markeerde het debuut van de latere regisseur van Minoes. Veertienjarig jochie pantsert zich tegen het verdriet om zijn overleden vader. Maandag, België 2, 13.30-14.50u.