Film van de dag

Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) kust de hand van zijn jaloerse rivaal Antonio Salieri (F. Murray Abraham). Amadeus Year: 1984 Director: Milos Forman Tom Hulce F. Murray Abraham PHOTOS12

Amadeus. De recensies van Amadeus vielen destijds, zeker in Nederland, een beetje zuinig uit. De verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Peter Shaffer over Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) als giechelend genie, dwarsgezeten door zijn jaloerse rivaal Antonio Salieri (F. Murray Abraham) als de vleesgeworden middelmaat, won acht Oscars. Ook de meeste muziekcritici waren lyrisch, al was het maar om het nieuwe maatschappelijke enthousiasme voor Mozart dat de film teweegbracht. Maar veel hardcore cinefielen vonden de exuberante stijl van de oorspronkelijk Tsjechische regisseur Milos Forman en de visuele verwennerij toch een beetje te gemakkelijk. De toon werd gezet door Huub Bals, toen directeur van het International Filmfestival Rotterdam, die de film plastisch beschreef als „kakken zonder douwen”. Ondanks Mozarts mogelijke anale fixatie was het toch geen shitfilm. (Milos Forman, 1984, VS) RTL 8, 20.00-23.00u.

    • Hans Beerekamp