Festival voor de jazzmixer en de jazzpurist

Een van mijn favoriete bladen is Wax Poetics. Het is een mooi vormgegeven tijdschrift over hiphop, jazz, funk en soul. Het belichaamt de crossover in voornamelijk zwarte muziek: rapper Snoop Dogg deelt er broederlijk de pagina’s met zanger Robert Parker (‘Everybody’s Hip Huggin’). Ik houd van die verscheidene genres; het liefst hoor ik de verschillende stijlen in één nummer terug.

Dus toen ik hoorde dat NRC Handelsblad mediasponsor van North Sea Jazz werd, en dat wij de bijlage gingen maken, dook ik direct de kast in, op zoek naar de stapel Wax Poetics. Bovenop lag een jubileumnummer uit oktober 2007. Voorop prijkt een jonge Miles Davis, uit 1973. Op de korrelige zwart-witfoto kijkt hij zelfverzekerd de wereld in, handen in de zij, peuk tussen de vingers, lange dunne ketting over de gespierde borst.

Op de achterkant staat Slick Rick, uit 1990. De foto is zo scherp dat je de edelsteentjes in zijn linkervoortand kunt tellen. Om zijn nek hangen gouden kettingen en in zijn vuisten klemt hij twee pistooltjes. En hij lacht – die glinsterende tanden hebben tenslotte een fortuin gekost.

North Sea Jazz biedt ook die mix van stijlen, met muziek voor puristen en mixers. Maar het idee om het tijdschrift na te maken, heb ik snel laten varen. Wax Poetics, zoveel begreep ik ook wel, moet je vooral aan de redactie van Wax Poetics overlaten. Maar de liefde voor de crossover vindt u wel in deze bijlage terug: in een interview met singer/songwriter Melody Gardot; in een verhaal over het mixen en sampelen van oude jazz-nummers en in een beschrijving van de band Acoustic Ladyland, niet voor niets ook The Sax Pistols genoemd.

Crossover vindt u ook in het NRC Mediacafé op het festival. Wij hebben ons eigen zaaltje waar we live de vertegenwoordigers van verschillende stijlen interviewen: van de stemkunstenaar Bobby McFerrin tot de moderne pianist Brad Mehldau. Ze praten met ons en hopelijk gaan ze ook wat spelen. Later op de avond draaien de dj’s van Kraak en Smaak, die van sampelen een kunst hebben gemaakt, en dan kan er gedanst worden!

    • Yaël Vinckx