Ezeloogst

Sjokken in de hitte met honderd kilo roze vlees op je rug? Voor de ezeltjes op het Griekse cycladen-eiland Santorini is het de dagelijkse praktijk. Veel toeristen kiezen bij aankomst in het haventje – niet gehinderd door enige vorm van gêne – voor deze vorm van transport.

Alsof die ezels niets beters te doen hebben! Manden met druiven dragen, bijvoorbeeld. Santorini is een van de weinige plekken in Europa waar de druivenoogst nog steeds met de hand wordt binnengehaald. De wijngaarden zijn op zulke steile hellingen aangelegd dat alleen de ezel de oogst kan dragen.

De manier van verbouwen van de lokale assyrtiko druif is ook bijzonder. Omdat de zon fel is en de zeewind vaak hard, wordt de wijnrank in een kransvorm over de grond geleid. Dit ‘nestje’ van wijnbladeren biedt de druiven bescherming tegen de elementen. De vulkaanbodem is droog, maar uiterst vruchtbaar en de assyrtiko geeft daardoor een wonderbaarlijk frisse witte wijn met veel zuren en een vulkanische mineraliteit.

Ik proefde drie verschillende assyrtiko-wijnen. De Santorini Boutari is fris, fruitig en mooi strak en droog. Deze wijn smaakt heerlijk bij een gegrilde vis met olijven, citroen en tomaat. De Thalassitis is een zijdeachtige strakke wijn met minerale lagen, licht bloemig, wat citrusfruit en je proeft de zilte zeebries. De druiven komen van oude wijnranken met weinig druiven, zodat de smaak zeer geconcentreerd is. Eet niets bij deze wijn, dit is een wijn om bij na te denken.

Als laatste de Nykteri, een interessante blend van drie inheemse druiven. Hij is fruitig, met een licht aroma van jasmijn en specerijen en daardoor heel geschikt voor wat pittiger gerechten. Denk aan verschillende kleine hapjes (mezze, tapas).

Traditiegetrouw oogsten de wijnboeren op Santorini diep in de nacht, ver voordat de grote cruiseschepen aankomen. Daarom weten maar weinig toeristen waar die ezeltjes nou echt voor bedoeld zijn.

Menno Simon

mennosimon@nrc.nl

Santorini Boutari 2007, Boutari Wineries, 100% assyrtiko, € 9,35, via: www.Silenos-Wines.com Thalassitis 2007, Gai’a Wines, 100% assyrtiko, € 14,50, bij wijnhandel B.J. de Logie, Amsterdam, www.delogie.nl

Santorini Nykteri 2007, Santo Wines, assyrtiko, athiri en aibani, € 6,50, via: www.athina-import-export.com

    • Menno Simon