ETEN & DRINKEN

Wie op stand wil eten in Rotterdam, voorafgaand aan het North Sea Jazz, komt ‘op’ Zuid niet aan zijn trekken. In de nabijheid van Ahoy bevindt zich geen enkel restaurant dat kan pronken met een Michelinster. Daarvoor moet de festivalbezoeker naar het centrum van de stad. Naar de Meent 72a bijvoorbeeld, waar restaurant Amarone is gevestigd. De Frans-mediterrane keuken van chef-kok Gert Blom kreeg in november een Michelin-ster.

In het park bij de Euromast ligt Nederlands eerste driesterrenrestaurant, Parkheuvel. De inspecteurs van Michelin hebben dat aantal teruggebracht naar één sinds het vertrek, nu twee jaar geleden, van chef-kok en eigenaar Cees Helder. Diens opvolger Erik van Loo kreeg afgelopen najaar geen tweede ster, maar de zogeheten ‘aanmoedigingsster’.

Ver verwijderd van Ahoy maar op een van de mooiste plekken in de stad ligt De Tuin. Dit opgeknapte café-restaurant is gevestigd in een historisch pand uit 1867, pal langs de Kralingse Plas en aan de rand van het Kralingse Bos. Op het terras wil nog wel eens een bekende Rotterdammer opduiken.

Op de Nieuwe Binnenweg 153 ligt restaurant Bloom, waar bezoekers terecht kunnen voor een borrel aan de bar of een uitgebreid diner. Even verderop aan de langste winkelstraat van Rotterdam huist café Ari, vernoemd naar de dochter van Rotterdams nachtburgemeester Jules Deelder. De dichter zelf zit vrijwel dagelijks aan een van de tafels te eten of te drinken.

Wel gevestigd op de zuidoever van de Maas, op twee metrohaltes verwijderd van Ahoy, is ‘zeecontainer’-restaurant Obba, aan de Hillelaan 2. Bezoekers krijgen gerechten voorgeschoteld die sultans ooit geserveerd kregen. Obba betekent ‘koningstent’ in het Turks.

Aan de rand van het Zuiderpark, op loopafstand van Ahoy, ligt Grand Café Koriander. Het café-restaurant aan de Kromme Zandweg 79 beschikt over een van de mooiste buitenterrassen van Rotterdam. Wie hier zit, drinkt of eet, waant zich op het platteland.

In diezelfde deelgemeente Charlois (spreek uit: Sjaarloos) is sinds vorig jaar het Hof van Charlois gevestigd. Het restaurant aan de Charloisse Kerksingel 2 is gevestigd in een gerenoveerd pand, dat tot voor enkele jaren geleden dienst deed als politiebureau. Eigenaar Aart de Gast spreekt van „een brasserie voor fijnproevers van de Franse keuken”.

Een bezoek waard is ook Kwiezien op het schiereiland Katendrecht. Dit restaurant ligt aan het gerenoveerde Deliplein, in het hart van wat ooit de rosse buurt van het Rotterdamse zeeliedenkwartier was. De eigenaars van het Frans-mediterrane restaurant staan beiden in de keuken en hebben samen met anderen het initiatief genomen om De Kaap, zoals Katendrecht door rechtgeaarde Rotterdammers wordt genoemd, nieuw leven in te blazen.

Op hemelsbreed nog geen driehonderd meter afstand ligt visspeciaalzaak Moby Dick. Hier, aan de Joubertstraat 74 in de roemruchte Afrikaanderwijk, kunnen bezoekers verse visproducten kopen of een visgerecht nuttigen. Het restaurant is aangekleed als een 1001-nacht-sprookje.

Schuin tegenover metrostation Maashaven staat het zogeheten Queen of the South-gebouw. Op de begane grond bevindt zich het restaurant van het ART Hotel, Thuis geheten. Bijzonder aan de ‘Hollandse keuken met een Franse knipoog’ is de inrichting: een mix van moderne en antieke stijlen.

Festivalbezoekers die ‘lekker veel voor weinig’ willen eten, zijn aangewezen op Champs Elysées, recht tegenover winkelcentrum Zuidplein en op loopafstand van Ahoy. Daar worden dagschotels vanaf 8 euro geserveerd.

Nachtbrakers die nog een kroket willen nuttigen in de buurt van Ahoy gaan naar fastfoodzaak Verhage aan het Zuidplein. Iets verderop, vlakbij metrostation Maashaven, zit een Turkse pizzabakker die geopend is tot één uur ’s nachts.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad