Erven Fortuyn flirten met TON

Bijna 15 procent van alle 50 fracties die in 2006 onder de vlag van de LPF of Leefbaar in de gemeenteraad zijn verkozen, wil praten over samenwerking met Trots op Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Het grootste deel van deze groep zit in Zuid-Holland, de provincie waar ook Pim Fortuyn zijn grootste aanhang had. Meest opmerkelijke partij die contact heeft gezocht met de politieke beweging van Rita Verdonk is Leefbaar Rotterdam.

Leefbaar Rotterdam is met 82 gekozen raadsleden en deelraadsleden een politieke machtsfactor van belang in de Maasstad. Voorzitter Willem Martinot zegt dat er inhoudelijk grote overeenkomsten zijn tussen het beleid van Leefbaar Rotterdam en de plannen van Trots op Nederland. „We willen graag kijken of we samen kunnen werken”, aldus Martinot. Een fusie sluit hij echter uit.

Andere lokale fracties die samen willen werken met Trots op Nederland zijn de LPF uit Spijkenisse en het Westland en Leefbaar Ridderkerk. De fracties van de LPF uit Spijkenisse en het Westland hebben inmiddels contact gehad met een vertegenwoordiger van Trots op Nederland. Het ging om kennismakingsgesprekken en er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt.

Rita Verdonk zegt dat zij door veel lokale partijen wordt benaderd, ook door gevestigde partijen als „CDA, Groenlinks, de PvdA, de SP en de VVD”.

Zaterdag &cetera: Rita Verdonk

    • Jan Meeus
    • Sandra Heerma van Voss