Elfjarige mag toch abortus

Een elfjarig meisje, dat 21 weken zwanger is nadat ze door haar 19-jarige oom zou zijn verkracht, mag toch abortus plegen, ondanks dat Roemeense wetgeving dit verbiedt. Dat heeft een speciale commissie gisteren gezegd. Volgens de commissie zijn de omstandigheden van de zaak zo uitzonderlijk, dat abortus is gerechtvaardigd.

In Roemenië is abortus na 14 weken zwangerschap verboden, tenzij de gezondheid van de moeder in gevaar komt. Volgens de commissie is dat het geval: de zwangerschap doorzetten zou een „groot risico voor de geestelijke gesteldheid” van het meisje vormen. In een brief aan de commissie schreef het meisje: „ik wil naar school kunnen en spelen. Als ik dit [de abortus, red.] niet kan doen, wordt mijn leven een nachtmerrie.”

Twintig orthodox-christelijke groeperingen hadden eerder gedreigd met een rechtszaak als het meisje abortus mocht plegen. De ouders van het meisje zeiden eerder naar Groot-Brittannië te willen reizen, om daar de ingreep uit te laten voeren. (BBC, Reuters)