EK in augustus?

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft voorgesteld het EK te verplaatsen naar augustus, zodat de voetballers fitter aan het toernooi beginnen. Goed idee?

Bert van Oostveen, manager competitiezaken KNVB: „Een aantrekkelijke gedachte, maar dan moet ook het WK in augustus. Wij zouden de Nederlandse competitie kunnen ombouwen, met een blok van september tot eind december en een blok van half februari tot half juni. Met het oog op de verhouding arbeid-rust moet je een langere winterstop inlassen, want met een EK in augustus worden internationals op zijn laatst half juli opgeroepen. En met een WK al begin juli. Probleem is ook dat de UEFA de Champions League en de UEFA Cup vanaf 2009 naar voren heeft gehaald, met voorrondes in juli. Met een EK in augustus moet je de doorlooptijd van Europese clubcompetities inkorten. En botst het niet met de Spelen? Grote sportevenementen als het EK en WK voetbal, Wimbledon, de Tour de France en de Spelen worden niet voor niets op elkaar afgestemd.”

Gertjan Verbeek, komend seizoen coach Feyenoord: „Prima idee. Je ziet dat zo’n toernooi een hoop energie kost. Kijk naar de Russen die aan het begin van hun competitie zaten en die stilgelegd hebben voor het EK. De nationale competities moeten sowieso op de schop. Ik heb nu het probleem dat een international als Van Bronckhorst later start met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een seizoen van maart tot december, met middenin een EK, zou goed zijn. In de mooiste maanden, zoals augustus, is er nu geen competitievoetbal. Dat is een ideale tijd om wedstrijden te spelen; voor het publiek is het dan aantrekkelijk om op de tribune te zitten.”

Frank Rutten, directeur belangenorganisatie eredivisieclubs (ECV): „Een EK in augustus heeft invloed op de nationale competities die later moeten beginnen. Je ziet nu al dat clubs in de problemen komen met hun voorbereiding, waarvoor je een maand nodig hebt. Wanneer moeten clubs zich voorbereiden op het nieuwe seizoen? Wanneer en hoelang is de winterstop, als het seizoen pas in oktober begint? Wat betekent dit voor de verdeling van de eerste en tweede seizoenshelft, de rustperiode voor spelers of de exploitatie van de Olympische Spelen? Wat is het effect op Europese clubcompetities? De voorrondes van de UEFA Cup en de Champions League komen in het gedrang en hebben dan een ander format nodig.”

Sef Vergoossen, afgelopen seizoen gestopt als voetbalcoach: „Op dit EK is het minder zichtbaar; we hebben aantrekkelijke wedstrijden gezien in een hoog tempo. Maar de laatste WK’s en EK’s waren er veel klachten van vermoeide spelers. Een EK in augustus, met beter uitgeruste spelers, biedt meer garantie voor een zo hoog mogelijke kwaliteit. Rusland is met een fitte ploeg niet voor niets zover gekomen. Een EK in augustus hoeft geen probleem te zijn voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen als de competities later starten. Ik ben voor een langere winterstop en langer doorspelen; de meest aantrekkelijke maanden laten we nu liggen.”

Theo van Seggelen, secretaris-generaal internationale spelersvakbond FIFPro: „Goed idee. Platini heeft veel te zeggen, dus wie weet lukt het. Een EK houden na het eind van de competitie beïnvloedt het toernooi. Nu moeten spelers als de competitie net achter de rug is, met het nationale elftal op trainingskamp en oefenwedstrijden spelen. Een EK in augustus bevordert de kwaliteit. Je moet het wel afstemmen op de speelkalender van de nationale en internationale clubcompetities.”

Frank van den Wall Bake, sportmarketingdeskundige: „Uit marketingtechnisch oogpunt is het geen goed plan. Het WK gaat daar dan parallel aan lopen. Als die toernooien worden gehouden tijdens de Olympische Spelen, leidt dat aan beide kanten tot verlies. Clubs zijn bovendien niet blij, als hun spelers na een EK geblesseerd of vermoeid terugkeren voor het begin van de competitie. Het is een sympathiek idee, waarmee Platini laat zien dat hij primair voor het voetbal gaat en niet voor de commercie. Maar het lijkt me niet haalbaar, omdat hij veel tegenwind zal krijgen van de clubs en de commercie.”

    • Pieter de Vries