Een literaire stoelendans

Bij allerlei literaire evenementen duikt hij ineens op: de stoel in de vorm van een opengeslagen boek.

Désanne van Brederode Foto Saskia Wigbold Wigbold, Saskia

De Rotterdamse vormgeefster/illustratrice Saskia Wigbold probeert al drie jaar haar boekfauteuil in de vorm van een opengeslagen boek meer bekendheid te geven. Een project (drie verkochte exemplaren) waar zij nog lang niet klaar mee is.

Het idee voor de stoel van papier, hout en metaal ontstond in 2003 toen zij een illustratie moest maken voor het boekomslag van Letteren aan de Maas, een bundel met wetenschappelijke voordrachten over literatuur van de (nood)faculteit Letteren in Rotterdam. Het leek haar verder een fraai idee om tijdens boekenweken, uitmarkten, poëziebijeenkomsten, in bibliotheken, boekhandels en bij boekpresentaties schrijvers en dichters op de stoel te laten zitten. De rugleuning, zitting en de rechterarm van de fauteuil zijn opgebouwd uit pagina’s met teksten in donkergrijze letters die refereren aan lichaamsdelen zoals rug, arm, zitvlak („Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten”) en talloze andere Nederlandse uitdrukkingen en spreekwoorden.

„Ik kan er ook teksten in het Frans, Engels, gedichten of teksten van Shakespeare op zetten, zodat je nooit dezelfde stoel hebt”, vult zij aan. En om te onderstrepen dat een boek van alle culturen is, koos zij voor bontgekleurde motieven op de poten en leuning.

Bij voordrachten in de Bibliotheek van Rotterdam en andere locaties heeft al een groot aantal buitenlandse en Nederlandse schrijvers een tijdje op de stoel doorgebracht. Uit Nederland onder anderen: Kader Abdolah, Désanne van Brederode, Adriaan van Dis, Hans Dorrestein, Anna Enquist, Freek de Jonge, Gerrit Komrij, Kees van Kooten, Huub van der Lubbe, Marcel Möring, Willem Jan Otten, Jan Siebelink, Manon Uphoff, Simon Vinkenoog, Sanne Wallis de Vries en Joost Zwagerman.

De fauteuil kan meerdere keren voorzien worden van nieuwe pagina’s. Het eerste papierlaagje kan worden verwijderd en bij iedere stoel wordt een gratis setje pagina’s geleverd.

Wigbold herinnert zich een paar grappige momenten met schrijvers die op het kunst- en gebruiksobject zaten. „Zo maakte Kees van Kooten een diepe buiging voor de stoel en toen ik Simon Vinkenoog vroeg of ik hem op de stoel mocht fotograferen, dacht hij dat hij de stoel mee naar huis kreeg.” Vinkenoog wist niet dat het kunstobject zo’n dertig kilo weegt en een basisprijs van 3.000 euro heeft.

Markus Meulmeester

Voor meer informatie: www.wigbold.nl

    • Markus Meulmeester