Duitsland is efficiënt

Duitsland voldoet tijdens het Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk weer feilloos aan alle voetbalclichés die er over het land bestaan. De formatie van Joachim Löw is tot dusver een echte toernooiploeg gebleken. En eenmaal onder druk presteren ze het best. Na een wisselvallig optreden in de groepsfase sloeg de drievoudig Europees kampioen in de kwartfinale op het juiste moment toe tegen favoriet Portugal. Onder leiding van de ontketende spelmaker Michael Ballack speelden de Duitsers de Zuid-Europeanen van de mat. De middenvelder van Chelsea kreeg alle ruimte om het spel te verdelen. Aan de hand van Ballack konden creatieve voetballers als Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski en Miroslav Klose excelleren. Portugal, dat zelf het spel wilde maken, wist er zich geen raad mee. De Turken lieten in de halve eindstrijd zien hoe je de Duitsers dient te bestrijden. Schakel Ballack uit en je houdt een zielloze ploeg met vooral werkvoetballers over. Vooral in de achterste linie is het elftal met houterige verdedigers als Per Mertesacker en Christoph Metzelder kwetsbaar tegen snelle en wendbare aanvallers. Maar ook als je Ballack uitschakelt blijft gelden: Je hebt nooit van Duitsers gewonnen tot het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter heeft geklonken. (KG)