Debat over het verlies van Nederland

Dutch midfielder Wesley Sneijder (L) and Dutch forward Ruud van Nistelrooy react at the end of the Euro 2008 Championships quarter-final football match the Netherlands vs. Russia on June 21, 2008 at St. Jakob-Park in Basel. Russia won 3-1. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI -- MOBILE SERVICES OUT -- AFP

Het verschil tussen Rusland en Nederland? Het Nederlands elftal ligt mijlenver voor. Ik zou het logisch vinden als ze in Nederland zouden zeggen: ‘Dit gaan we wel even makkelijk doen’.

Guus Hiddink in NRC Handelsblad, 21 juni

Het was wachten op de 2-1. We hadden toen te veel mensen die niet meer konden brengen wat ze moesten brengen. Er waren in de ploeg te veel jongens die er doorheen zaten. Op het laatst speelden we nog maar met een man of zes, zeven.

Bondscoach Marco van Basten in De Telegraaf, 22 juni

Mensen die denken dat ze er al zijn, vragen om klappen.

Guus Hiddink in NRC Handelsblad, 23 juni

Een team dat is gezegend met talenten waar veel anderen alleen maar jaloers op kunnen zijn, presteerde opnieuw onder de maat.

The Times, 23 juni

Ik wilde de ploeg zo graag helpen. Over twee jaar in Zuid-Afrika krijgen we pas weer een kans.

Arjen Robben (geblesseerd) in het AD, 23 juni

Het is fantastisch wat Guus met Rusland heeft gedaan. Ook voor ons. Als klein dorpje gaan we nu heel Rusland door. Een lekkere opsteker, zo kort voor het toeristische seizoen.

Jacques Westerhoff, eigenaar van grand café De Ploeg in Varsseveld in het AD, 23 juni

We gedragen ons allemaal als die oranjefans in Bazel. Maar als het slecht gaat, juist als het slecht gaat, moeten we ons niet terugtrekken, maar opstaan. Juist als we ontevreden zijn, moeten we niet zwijgen, maar onze stem verheffen.

Columnist Pieter Hilhorst in de Volkskrant, 24 juni

In drie wedstrijden verrichtte doelman Van der Sar negentien reddingen. Negentien! [...] Zijn vertrek laat niets minder dan een erfenis achter. De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk is in dat opzicht niet te beniiden.

Taco van den Velde in VI, week 26