‘Besluit voor JSF is allang genomen’

De belangrijkste Europese concurrenten van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF willen niet meewerken aan een nieuwe ‘kandidatenevaluatie’ voor de opvolging van het Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuig.

Zowel het Eurofighter-concern als de Franse vliegtuigbouwer Dassault, producent van de Rafale, vertrouwen er niet op dat Nederland een onafhankelijk oordeel zal vellen over de aankoop. „Volgens ons draait het louter en alleen om een beslissing die allang is genomen”, zegt een woordvoerder van Eurofighter: „een keuze voor de JSF.”

Nederland besloot in 2002 om 800 miljoen dollar te investeren in de ‘Joint Strike Fighter’. In het coalitie-akkoord tussen CDA en PvdA is vastgelegd dat de eerste (test-)toestellen pas kunnen worden aangeschaft nadat er een nieuwe evaluatie heeft plaats gevonden van alle kandidaten om de F-16 op te volgen.

Tijdens het laatste debat in de Kamer eiste regeringspartij PvdA dat andere vliegtuigen, zoals de Next Generation van het Zweedse Gripen en de Boeing F-18 ‘Super Hornet’ opnieuw zouden worden geëvalueerd. Het PvdA-Kamerlid Eijsink eiste bovendien garanties dat de tweede ‘kandidatenevaluatie’ onafhankelijk zou verlopen.

Gisteren beloofde staatssecretaris De Vries dat Defensie de Gripen opnieuw zal bekijken en de kandidatenevaluatie zal controleren. Maar de luchtmacht heeft niet gewacht op de brief van de staatssecretaris. In februari wil Defensie het eerste testtoestel aanschaffen.

JSF: pagina 25

Nieuws en achtergronden bij JSF op nrc.nl/jsf

    • Steven Derix