Beatrix relativeert, Bert weg

De derde en laatste week van het EK speelde zich grotendeels af zonder Oranje. Over vechtende leeuwen, stageplaatsen bij de KNVB en troostende woorden van de koningin.

Koningin Beatrix Foto AP Dutch Queen Beatrix seen during her meeting with Estonian Prime minister Andrus Ansip in Tallinn, Estonia, Wednesday, May 14, 2008. (AP Photo/NIPA, Timur Nisametdinov) Associated Press

Ward op den Brouw

Zaterdag 21 juni

NU ALLES OF NIETS, kopt AD Sportwereld. Nederland verliest op de langste dag van het jaar in de kwartfinale met 3-1 van een oppermachtig Rusland, gecoacht door Guus Hiddink. Oranje speelt met rouwbanden, wegens de dood van de te vroeg geboren dochter van verdediger Khalid Boulahrouz.

Na de uitschakeling van Oranje ongeregeldheden in de binnensteden van Bergen op Zoom en Delft. Publiek op respectievelijk de Grote Markt en de Beestenmarkt keert zich tegen de politie.

Zondag 22 juni

ZWARTE ZATERDAG, kopt De Telegraaf.

Oranje straten worden in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Kijkcijfers Nederland-Rusland: 7,5 miljoen.

Op Schiphol landt rond kwart over tien in de avond een vliegtuig met aan bood Oranje. De scheidende bondscoach Marco van Basten in Zwitserland voor vertrek: „We begonnen als underdog aan het toernooi en hebben bij iedereen een enthousiasme teweeggebracht dat niemand zich had voorgesteld. Ook ik niet. Ik ben ontzettend trots op de spelers, omdat ze toen het voetballend minder liep, hebben gevochten als leeuwen.”

Maandag 23 juni

Johan Cruijff in zijn column in De Telegraaf: ‘Dit Nederlands elftal heeft ons voetbal weer op de kaart gezet en daarvoor verdienen spelers en coaches een gigantisch compliment. (...) Er zijn fouten gemaakt, maar dat heeft ook met kwaliteit te maken. Hoewel we voorin een paar goeie jongens hebben, alleen zijn die nog jong. (...) Er waren goeie momenten van Nederland bij en goeie momenten van de Russen. Helaas voor ons kwamen die laatste momenten er steeds vaker.’

Guus Hiddink laat weten dat mensen in zijn naaste omgeving zijn bedreigd, als gevolg van de uitschakeling van Oranje.

Nauwelijks oranje in de paginagrote kranteadvertentie van Super de Boer, de supermarkt die actie voerde met poppetjes van de Oranje-spelers. Alleen de (hand)sinaasappels zijn in de aanbieding.

Dinsdag 24 juni

Het verdriet van Khalid Boulahrouz om het verlies van zijn te vroeg geboren en daarna overleden dochtertje is voer voor de roddelbladen. Met foto’s van de speler en zijn vrouw.

Woensdag 25 juni

Onder de kop ‘Marco van Basten sluit KNVB-stage af’, neemt Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, Van Basten en de KNVB op de korrel. „Eigenlijk heeft Van Basten vier jaar een chique stage gelopen bij de KNVB. Hij heeft zich met onze nationale trots kunnen bekwamen in het vak van trainer/coach. Daar is Oranje natuurlijk niet voor. Daarom is de KNVB verantwoordelijk voor vier verspilde jaren. (...) Ik hoop dat Van Basten bij Ajax alsnog uitgroeit tot een dergelijk ultieme vakman. De gastvrije KNVB, waar hij tijdens zijn stage ook nog een salaris verdiende, moet hij eeuwig dankbaar zijn.”

Dertig jaar geleden verloor Nederland in Buenos Aires de WK-finale van gastland Argentinië: 3-1.

De president van Litouwen, Valdas Adamkus, laat tijdens een banket in Vilnius bij het staatsbezoek van koningin Beatrix weten dat hij heeft genoten van het Nederlands elftal. De koningin relativeert de uitschakeling, meldt het persbureau ANP. „Soms win je, soms verlies je in de sport”, aldus de vorstin. Het was allemaal fantastisch begonnen, zei ze, maar „niet zo goed” geëindigd.

Donderdag 26 juni

In de dagen na de uitschakelking is Oranje dagelijkse gespreksstof voor 27 procent van de Nederlanders, blijkt uit een onderzoek van TBWA\Brand Experience Company. Voor de kwartfinale was dat 24 procent.

Vrijdag 27 juni

In het EK-klassement aller tijden bezet Nederland, na acht toernooien en 32 gespeelde wedstrijden, de tweede plaats. Achter EK-finalist Duitsland, dat tot nu toe 37 wedstrijden speelde op tien EK’s. De Duitsers leiden met 67 punten, Nederland heeft er 59, tien meer dan nummer drie Frankrijk.

Nieuws op revu.nl: ‘Oranje-verslaggever Bert Maalderink vertrekt bij Studio Sport. Maalderink, berucht om zijn zeurderige stem en vasthoudendheid, verstuurde vandaag zijn ontslagbrief aan directie en hoofdredactie van de NOS. Maalderink, die in 1993 door [de huidige perschef van Oranje] Kees Jansma bij Studio Sport werd gehaald, zegt: ‘Wegens gebrek aan vertrouwen en steun uit NOS-hoek tijdens dit EK, heb ik ontslag genomen.’

De eerstvolgende interland van het Nederlands elftal is op 20 augustus, tegen Rusland, in Moskou. Vriendschappelijk deze keer.

    • Ward op den Brouw