Allianz moet zich bevrijden

Allianz kocht ooit de Dresdner Bank voor 21 miljard euro. De waarde bij verkoop wordt op slechts de helft geschat. Toch zou een verkoop investeerders in Allianz iets opleveren.

Beleggers in Allianz zouden wel eens meer aan de verkoop van Dresdner Bank kunnen overhouden dan de aankoop hen ooit heeft opgeleverd.

Het afstoten van de in Frankfurt gevestigde bank en zijn zakenbankdivisie Dresdner Kleinwort zou de beurskoers van Allianz een opkikker van minstens 25 procent moeten geven, zegt Lutz Roehmeyer, fondsbeheerder bij Landesbank Berlin Investment.

Europa’s grootste verzekeringsmaatschappij is in gesprek over de verkoop van Dresdner en analisten voorspellen dat Dresdner ongeveer 11 miljard dollar zou kunnen opbrengen, ofwel de helft van het overnamebedrag.

Dresdner is een blok aan het been van Allianz sinds het de bank in 2001 voor bijna 21 miljard dollar kocht om meer verzekeringen te kunnen verkopen via de bankkantoren. Oninbare leningen van Dresdner droegen in 2002 bij aan het eerste jaarverlies van Allianz in meer dan een halve eeuw, terwijl de zakenbankdivisie vorig jaar voor 2,2 miljard euro moest afschrijven op effecten vanwege de kredietcrisis. „Wat beleggers willen zien, is dat Allianz Dresdner vaarwel kust,” zegt Roehmeyer.

Twijfels over mogelijke afwaarderingen door kredietbeoordelaars hebben zwaar gewogen op Allianz, dat op 6,2 maal de geschatte winst wordt verhandeld, een lager meervoud dan Axa en Assicurazioni Generali, de twee grootste Europese concurrenten.

„De ‘Dresdner-korting’ is de voornaamste reden dat de Allianz-aandelen goedkoper zijn,” zegt Ernst Konrad, hoofd-aandelen van BayernInvest in München. „De koers gaat zeker omhoog als Allianz een oplossing vindt voor Dresdner. Hoe beter de oplossing, des te hoger de koerswinst.”

Allianz-topman Michael Diekmann heeft afgelopen maand gezegd dat er gesprekken plaats hebben over een verkoop van Dresdner. Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland, en het Londense Lloyds TSB zouden volgens ingewijden belangstelling hebben. Een woordvoerder van Allianz weigert commentaar.

De beurskoers van de Duitse verzekeringsmaatschappij is met 61 procent gedaald sinds de overname van Dresdner op 1 april 2001 bekend werd gemaakt. De strategie die heeft geleid tot de aankoop van Dresdner werd ontworpen door de vroegere topman Henning Schulte-Nölle, die in 2003 werd opgevolgd door Diekmann nadat in 2002 de Dresdner-transactie en een daling op de aandelenmarkten verlies hadden veroorzaakt.

Sinds de overname van Dresdner heeft Allianz meer dan 18.000 banen bij de bank geschrapt, ofwel zo’n 40 procent van het personeelsbestand, en ongeveer 48 miljard dollar aan oninbare leningen afgeschreven. Niettemin meldde Dresdner in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 513 miljoen euro bij de zakenbankdivisie, die in 2000 ontstond uit de fusie van Dresdner Kleinwort en Wasserstein Perella.

„Dresdner was de slechtste transactie die Allianz ooit sloot, met de grootste waardevernietiging in absolute termen”, aldus Lucio Di Geronimo, analist bij UniCredit in München. „Voor Allianz is het essentieel om het belang in Dresdner onder de 20 procent te krijgen, omdat de firma het in dat geval slechts als een normale belegging hoeft te boeken en niet langer verantwoordelijk is voor Dresdners risico’s.”

De 118 jaar oude verzekeraar maakte in maart plannen bekend om de divisie voor privé- en zakelijke klanten van Dresdner van de rest van de bank te splitsen, een operatie die naar verwachting eind augustus zal zijn voltooid. Toen Allianz Dresdner kocht, had het concern volgens eigen zeggen een beursgang voor de zakenbank voor ogen.

Voor Allianz is het belangrijk dat Dresdner Kleinwort en alle andere ‘giftige bezittingen’ op zijn balans kunnen worden afgestoten, schreef WestLB-analist Andreas Schäfer op 16 juni in een notitie aan zijn klanten. Dresdner Kleinwort meldde in 2007 een verlies vóór belastingen van 759 miljoen euro, na een winst van 422 miljoen euro een jaar eerder. „Allianz had tijdens de twee jaren van bloei in de zakenbanksector de kans om Dresdner Kleinwort te verkopen,” zegt Roehmeyer van Landesbank Berlin Investment.

De verkoop van Dresdner en zijn zakenbankdivisie kon nog wel eens heel wat voeten in aarde hebben, deels omdat Deutsche Post in Bonn en het New Yorkse Citigroup eveneens proberen hun Duitse bankdivisies te lozen, aldus analisten. Deutsche Post, Europa’s grootste postbedrijf, zou zijn meerderheidsbelang in Deutsche Postbank, Duitslands grootste consumentenbank met meer dan 14,5 miljoen klanten, kunnen verkopen. Citigroup, dat te kampen heeft met recordverliezen, overweegt een verkoop van dochter Citibank Privatkunden, de marktleider voor consumentenleningen.

„Als Allianz er niet in slaagt Dresdner te verkopen, zal de ‘Dresdner-korting’ de koers omlaag blijven drukken,” zegt Di Geronimo van UniCredit.

Allianz schrapte zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in juli, met als argument niet klaar te zijn voor een discussie over „belangrijke onderwerpen die binnen de beleggersgemeenschap veel aandacht genieten.” (Bloomberg)

Vertaling: Menno Grootveld

    • Oliver Suess