Woede in België richt zich nu op topman Votron

Beleggers en media in België reageerden furieus op de ‘rampdag’ van Fortis. De positie van Votron en andere bestuurders staat ter discussie.

De drastische maatregelen van Fortis om zijn solvabiliteit op te krikken zijn in België als een bom ingeslagen. „Rampdag voor Fortis”, meldt De Standaard op de voorpagina. „Fortis moet aan infuus” stelt de Gazet van Antwerpen en „Bye bye Votron” schrijft De Morgen.

Met de koersval van gisteren van bijna 20 procent trok Fortis de gehele Brusselse beurs mee omlaag. De graadmeter Bel20 bereikte met 3.206 punten het laagste peil in drie jaar.

„De Fortis-top moet ontslag nemen”, zegt Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse beleggersvereniging VFB. „Een handvol mensen heeft op het kritische moment de beslissing genomen voor de overname van ABN Amro en draagt daarvoor een grote verantwoordelijkheid.”

Huybrechts wil met uitzondering van Fortis-topman Jean-Paul Votron geen namen noemen, maar hij vindt het „intrigerend” dat een aantal commissarissen van de bank niet aan de vorige kapitaalverhoging heeft deelgenomen en zelfs zijn belang in Fortis heeft afgebouwd. „Wijst dat gedrag op gebruik van voorkennis?” vraagt de VFB-voorzitter zicht af.

Zijn Nederlandse collega Jan Maarten Slagter van de VEB ging gisteren minder ver. Die herhaalde in een reactie op de noodmaatregelen van Fortis slechts zijn ongenoegen over de aan Votron verstrekte bonus van 2,5 miljoen euro.

De oproep van Huybrechts is ongewoon. De Vlaamse beleggersvereniging telt bijna 7.000 leden maar ziet het verdedigen van aandeelhouders voor de rechtbank niet als haar taak, in tegenstelling tot de Nederlandse VEB.

Bij Deminor, een platform dat de belangen van minderheidsaandeelhouders verdedigt, wordt bevestigd dat Fortis van zeer nabij wordt gevolgd. „We hebben van diverse beleggers zeer hevige reacties gekregen”, zegt bestuurder Bernard Thuysbaert.

Op het vlak van goed ondernemingsbestuur adviseert Deminor ook verschillende vermogensbeheerders zoals Robeco en Nederlandse pensioenfondsen zoals die van KLM, TNT en KPN. „Er is duidelijk sprake van een vertrouwensbreuk bij de langetermijnbeleggers”, stelt Thuysbaert. Over eventuele juridische acties wil hij zich nog niet uitspreken. „We beraden ons, maar de mogelijkheden om iets te doen zijn ruim.”

Roland Van der Elst die jarenlang de Vlaamse beleggersvereniging leidde en wordt gezien als de nestor van beleggend België, nuanceert de hele zaak. „Natrappen is gemakkelijk”, zegt hij. „Beleggen is risico nemen.” Wie Fortis in zijn portefeuille opneemt, ziet de waarde van zijn aandelen nu sterk verminderen. „Daarmee is de wereld nog niet vergaan.” Maar hij erkent wel dat Fortis zijn imago van „goedehuisvaderaandeel” nu definitief verloren heeft.

Breaking views: pagina 15