‘We willen hoogopgeleide migranten’

Nederland heeft een „trauma” met gastarbeiders, zegt staatssecretaris Albayrak. Toch selecteert het kabinet nu migranten van wie „we willen dat ze blijven”.

Albayrak Foto Roel Rozenburg Den Haag:22.2.7 Staatssecretaris Nebahat Albayrak. © foto Roel Rozenburg
Albayrak Foto Roel Rozenburg Den Haag:22.2.7 Staatssecretaris Nebahat Albayrak. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Nederland heeft migranten nodig voor de economische, wetenschappelijke en culturele ontwikkeling, vindt staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA). Vanmorgen introduceerde ze een nieuw beleid om migranten aan te trekken.

Waarom dit nieuwe beleid?

„Tien jaar geleden wisten we al dat we over slim migratiemanagement moesten nadenken, maar toen werd je ongeveer verketterd als je het over arbeidsmigratie durfde te hebben. Een discussie over het selecteren van migranten was helemaal niet mogelijk. Er was een trauma over de arbeidsmigratie van de jaren 60 en 70, en door de torenhoge asielinstroom van de jaren negentig hadden veel mensen het gevoel dat het out of control was. Dat blokkeerde het creatief denken. Maar een land dat onder permanente migratiedruk staat, kan niet zonder een toekomstbestendige visie op migratie.”

Organiseer je geen nieuw trauma door weer arbeiders toe te laten?

„De migranten waar we het nu over hebben bezitten hoogwaardige kennis, bedrijven willen ze graag hebben. We willen graag dat ze komen én blijven. Tijdelijkheid is bij hen geen doel, zoals het bij gastarbeiders was.”

Maar opleiding en werkervaring zijn in uw beleid geen criteria. Uw beleid is gebaseerd op wat bedrijven willen betalen voor iemand.

„We wilden het overzichtelijk houden. Wij hebben bewust gekozen voor een minimumjaarsalaris van 46.000 euro. Dat impliceert dat je wel iets in huis moet hebben. Bedrijven die dat willen betalen, denken dat die hoogwaardige kennis er is.

„Nieuw is dat we nu ook talenten een kans geven. Mensen die zijn afgestudeerd aan een van de 190 topuniversiteiten van de wereld, kunnen zich aanmelden. Zij krijgen een jaar de tijd om een eigen bedrijf op te zetten of een baan te vinden op het salarisniveau van 46.000 euro of, als ze jonger dan dertig zijn, 25.000 euro.”

Is een jaar niet wat kort voor het starten van een bedrijf?

„Je kunt veel doen in een jaar. Mensen die deze stap zetten komen hier niet op de bonnefooi.”

Een kunstenaar, een ondernemer met een uniek product of een wetenschapper met een bijzonder idee past niet in uw plaatje.

„Deze regeling is voornamelijk gericht op hoogopgeleiden die in loondienst komen. Je moet ergens beginnen. Het betekent niet dat ze niet kunnen komen. De regeling is bedoeld als een proef om te kijken of we talenten naar Nederland kunnen halen. Dat gaan we eerst eens uitproberen. Maar er is ruimte voor verbetering.”

Bedrijven nemen een deel van de controle op immigranten over. Is dat niet riskant?

„Nee. We controleren natuurlijk de betrouwbaarheid van bedrijven. Ze krijgen ook de wettelijke verplichting om juiste informatie te geven. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete. Maar daar mag de overheid natuurlijk niet van afhankelijk worden. Om te controleren of bedrijven en migranten zich aan de regels houden, gaan we daarom ook overheidsbestanden aan elkaar koppelen. Het succes van de regeling staat of valt met een strakke handhaving.”

Er is ook veel behoefte aan lagergeschoolde arbeiders. Die vallen hier niet onder.

„Nee. De toelatingscriteria worden niet versoepeld. Ik wil het werkgevers niet makkelijker maken om arbeid binnen te halen in plaats van te investeren in de participatie van mensen die in Nederland langs de kant staan. Dat zou een verkeerde prikkel zijn.”

Commentaar: pagina 7