Water

Sinds gisteren: vier gigantische watervallen in de New Yorkse haven en de East River. Blikvanger is de waterval onder de voet van de Brooklyn Bridge… …waarvoor de kunstenaar Olafur Eliasson niet wilde poseren toen de speciaal hiervoor uitgevaren persboot met tientallen cameramannen en fotografen daar aangekomen was. Rechts burgemeester Bloomberg die bekende er een heel

Sinds gisteren: vier gigantische watervallen in de New Yorkse haven en de East River. Blikvanger is de waterval onder de voet van de Brooklyn Bridge…

waterval.jpg
…waarvoor de kunstenaar Olafur Eliasson niet wilde poseren toen de speciaal hiervoor uitgevaren persboot met tientallen cameramannen en fotografen daar aangekomen was. Rechts burgemeester Bloomberg die bekende er een heel eenvoudige vuistregel op na te houden. “Grootse kunst is eenvoudig datgene dat ik zelf niet had gekund.” Zo bescheiden als hij is.

bloomie.jpg

Het kost niets om van de kunst te genieten. Je kunt zelfs in New York met het gratis informatienummer 311 bellen en dan vragen doorgeschakeld te worden naar het bandje waarop Eliasson uitleg verschaft (vanuit Nederland: +1-212-639-9675). Maar verder wil de stad graag verdienen op de kunst. Richtbedrag: 55 miljoen dollar.

Hoe dat werkt, dat grote verdienen? De rondvaartboten van Circle Line (die je wegens extreme wachttijden normaal beter kunt vermijden, neem liever de gratis Staten Island Ferry) bieden speciaal voor de Waterfalls een ‘gereduceerd tarief’. (Bijzonder hoe je iets kunt reduceren als je een nieuw product aanbiedt. Nog niet eerder was deze rondvaarttocht, deze route, beschikbaar.) Hoe dan ook: 10 dollar voor een half uur, 25 voor een uur.

En ‘s avonds moet je natuurlijk ergens slapen. Wat te denken van een hotel dat een Waterfalls-pakket aanbiedt? Het Ritz-Carlton heeft een mooi pakketje samengesteld: 825 dollar per nacht. Wat je krijgt? Een overnachting. Ontbijt. De rondvaarttocht van een uur (inderdaad, die van 25 dollar). En een taxiritje die kant op. Terug moet je zelf regelen.

brug1.jpg
waterval1.jpg
photo.jpg

Hier een interview dat mijn collega Sandra Smallenburg eerder met hem had in zijn studio in Berlijn. En hier hoe de hele constructie werkt: elke minuut stort er in totaal 132.489 liter water naar beneden. Tot en met 15 oktober.

En hier het stuk uit de papieren krant.