Voorlopig geen proces tegen Stanišic

De Serviërs Jovica Stanišic en Franko Simatovic zijn in hoger beroep door de rechters van het Joegoslavië-tribunaal voorlopig vrijgelaten. De reden is de slechte gezondheidstoestand van Stanišic en daarvan profiteert ook Simatovic.

Een maand geleden gelastten de VN-rechters al een uitstel van het proces, maar openbaar aanklager Serge Brammertz tekende tegen deze beslissing beroep aan. Volgens hem simuleerde Stanišic en waren er geen keiharde garanties dat de twee weer naar Den Haag zouden worden overgebracht wanneer Stanišic’ gezondheid dit weer zou toelaten. De bezwaren werden in hoger beroep van tafel geveegd. Eerder deze week werd duidelijk dat Servië een regering krijgt met twee pro-Europese partijen plus de socialistische partij SPS, de partij van de voormalige leider Slobodan Milosevic.

„Ik hoop dat hij de fysieke en mentale schade te boven gaat komen, want het gaat erg slecht met Stanišic”, zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoop. Stanišic lijdt aan een chronische darmontsteking, waardoor de aanklagers er rekening mee houden dat zijn proces niet meer zal worden hervat.

Simatovic en Stanišic zijn twee voormalige kopstukken van de Joegoslavische geheime dienst. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij etnische zuiveringen in de oorlogen in Kroatië en Bosnië (1991-1995) en zijn aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Bij hun voorgeleiding in juni 2003 zeiden ze onschuldig te zijn. In december 2004 werden ze voorlopig vrijgelaten om in Belgrado hun proces af te wachten.

Stanišic, die wordt gezien als de vroegere rechterhand van Miloševic, was van 1991 tot 1998 de baas van de staatsveiligheidsdienst. Simatovic was zijn plaatsvervanger en de eerste commandant van de Rode Baretten, een geheime eenheid van de Servische politie. De staatsveiligheidsdienst liet gewelddadige milities acties uitvoeren in Kroatië en Bosnië. Volgens de aanklagers werden die georganiseerd en gefinancierd door Stanišic en Simatovic.