Vilvoorde: taaltest bij koophuis

In België is commotie ontstaan over de beslissing van de gemeente Vilvoorde om een aantal goedkope woningen uitsluitend te verkopen aan mensen die geslaagd zijn voor een taaltest Nederlands.

Belgische gemeenten, met name in de Vlaamse rand van Brussel, zijn al langer bezig de grenzen van de taalpolitiek af te tasten. Maar zo ver als Vilvoorde ging er nog niet één.

De maatregel is officieel bedoeld om de integratie te bevorderen. Maar Franstaligen zijn laaiend. Zij beschouwen de taaltest voor woningaankoop als vorm van verboden discriminatie.

„Het recht op wonen staat in onze grondwet. En daar staan geen taaleisen bij”, aldus Mieke Vogels van de partij Groen!

Zij laakte niet alleen het besluit van Vilvoorde, maar ook de terughoudendheid die de Vlaamse regering etaleerde. De liberale Vlaamse minister Marino Keulen (Binnenlands Bestuur) zei na de onthulling over Vilvoordes taaltest door dagblad De Morgen: „Je mag niet rechtstreeks of onrechtstreeks discrimineren. Onze juridische adviseurs zeggen dat je met een taaltest in de problemen komt.” Maar de minister zei niet te kunnen ingrijpen, omdat de termijn voor klachten inmiddels is verstreken. (AFP)