Uribe: mijn herverkiezing kan over

De Colombiaanse president Álvaro Uribe heeft vannacht aangekondigd dat hij de bevolking in een referendum wil vragen of zijn omstreden herverkiezing in 2006 overnieuw moet.

Uribe reageert met zijn ongebruikelijke stap op het hooggerechtshof dat woensdag de rechtsgeldigheid van zijn herverkiezing in twijfel trok. Het hof deed dit in een vonnis waarin ze een volksvertegenwoordiger tot bijna vier jaar huisarrest veroordeelde. Deze Yedis Medina liet zich in 2004, zegt ze, omkopen om voor de grondwetswijziging te stemmen die het verbod op een tweede termijn voor de conservatieve Uribe ophief.

Uribe verscheen gisteren even voor middernacht op televisie en haalde in een korte verklaring fel uit naar het hof, waarmee hij al maanden openlijk ruzie maakt. Hij beschuldigde de rechters van „machtsmisbruik en aanmatiging van bevoegdheden” en verweet hen dat ze Medina alleen veroordeelden op basis van haar eigen, belastende getuigenis.

Uribe liet vannacht in het midden of zijn tweede ambtstermijn na een eventuele herhaling van de verkiezingsronde van 2006 ook opnieuw ingaat. Nu loopt die in 2010 af. De afgelopen tijd zinspeelde Uribe herhaaldelijk op een derde termijn.

Uribe zal nu snel een wetsvoorstel voor het organiseren van een referendum naar het congres sturen. Tientallen van zijn bondgenoten daar worden momenteel onderzocht door justitie wegens banden met paramilitairen. Volgens peilingen zou de populaire Uribe een verkiezing op dit moment echter met gemak winnen. (AFP)