Tweede lynchpartijtje dreigt

20 miljard euro was Fortis gisteren aan het eind van de dag nog op de beurs waard. Beleggers waren zo geschokt door de kapitaalsbehoefte van 8,1 miljard dat ze de koers van de bank-verzekeraar met bijna 20 procent lieten kelderen tot net boven de 10 euro,

24 miljard, dat was het bedrag dat Fortis minder dan een jaar geleden op tafel legde voor zijn deel van ABN Amro. Een knap staaltje waardevernietiging dus.

Maar liefst 130 miljoen aandelen Fortis wisselden gisteren van eigenaar. Zelfs gerekend met de laagste koers betekent dat voor zeker 1,3 miljard euro aan aandelen verkocht en gekocht werden. Even short gaan (geleende aandelen verkopen om ze later tegen een lagere prijs terug te kopen) was gisteren een lucratieve strategie voor hedgefondsen.

Die 1,3 miljard is ruim 5 procent van de huidige waarde. Veel meer dan het percentage dat voor hedgefonds The Children’s Investment Fund (TCI) vorig jaar voldoende was om de zaak bij ABN Amro op stelten en daar de uiteindelijke verkoop aan het consortium mee in gang te zetten. Mede dankzij de opbrengst daarvan kon TCI een recordbedrag van 408 miljoen euro overmaken aan goede doelen, zoals deze week bekend werd. Al jaren is die herverdeling van kapitaal de hobby van TCI-voorman Chris Hohn en zijn vrouw.

Om ook in 2008 weer zo goedertierend te kunnen zijn, zou Hohn zijn trucje bij Fortis kunnen herhalen. Of andere hedgefondsen kunnen op het idee komen. Er is niet veel fantasie nodig om aan te dringen op opsplitsing van Fortis in een bank en verzekeraar en daar minimaal twee kopers voor te vinden.

Voor een zakenbank een mooie gedachte. Zoals Merrill Lynch bij ABN Amro. Eerst publiceerde een analist van die bank een rapport, waarmee TCI aan de haal ging. Vervolgens ontwikkelde de bank voor Fortis, RBS en Santander het snode plan om ABN Amro samen te kopen en op te splitsen. De bank verdiende er, zo wordt geschat, meer dan 200 miljoen euro aan. En nu is Merrill Lynch weer de bank die de aandelenemissie bij Fortis mag begeleiden. En dat mocht ze ook al bij RBS, die begin deze maand 12 miljard ophaalde bij aandeelhouders. Weer twee keer kassa dus voor Merrill Lynch. En stel dat er bieders komen op Fortis nu de koers zo laag is: Merrill Lynch mag vast adviseren bij de verdediging.

Let op de analistenrapporten over Fortis dus. Zakenbanken kunnen in de huidige malaise wel wat opstekertjes gebruiken. Het kunstje van Merrill Lynch kopiëren is aantrekkelijk.

Daan van Lent