Tranen in een warme Siberische nacht

Medvedev kwam niet, Barroso evenmin. Maar 4.000 inwoners van Chanty-Mansiisk kwamen wel naar het plaatselijke biatlonstadion. Een nachtje voetbal kijken in Siberië.

Het begint al licht te worden in de Siberische stad Chanty-Mansiisk als de halve finale voorbij is. Het biatlonstadion aan de rand van de stad, waar de voetbalwedstrijd Rusland-Spanje voor het Europees kampioenschap op een groot scherm kon worden gevolgd, is al zo goed als leeg. De kerstverlichting uit.

Zo’n vierduizend inwoners van de stad – in een oliegebied in het westen van Siberië – hebben geprobeerd de bal naar voren te schreeuwen. Als de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink in beeld kwam, gingen hun armen omhoog: „Koes, Koes, Koes.”

Twee keer waren ze er zeker van dat hun ploeg een doelpunt had gemaakt en ze waren vrolijk gebleven toen dat toch niet zo was. Bij het eerste doelpunt van Spanje, in de tweede helft van de wedstrijd, hadden ze „boehoe” geroepen, op de grond gespuugd en gevloekt, maar ze waren niet stil geworden. Ze hadden nog maar weer een blikje ‘Baltika 7 export’ – een Russisch bier – uit hun tassen gehaald en ze waren met hun vlaggen naar het scherm blijven zwaaien.

Na het tweede tegendoelpunt werden de meeste vlaggen opgerold, grote groepen gingen al naar huis. Ze struikelden de tribunes af en stapten door een grote plas naar de uitgang. Die kwam van tien wc’s die aan het overstromen waren, en stroomde – langs de kramen met sjaslik en bier – door tot aan de trappen van de tribunes.

Een jongen met een kaalgeschoren hoofd en een rode trainingsbroek, die samen met zijn vrienden bijna de hele wedstrijd met een enorme vlag had staan zwaaien, schopte tegen het hout van de tribune en veegde tranen uit zijn ogen.

„We hebben een overwinning zo nodig”, had een radiotechnicus uit Chanty-Mansiisk vóór de wedstrijd gezegd. Het ging allang niet meer over voetbal. Het ging over Ruslands positie in de wereld. Rusland werd weer serieus genomen.

De hele dag was het op de Russische televisie over Chanty-Mansiisk gegaan, waar de Russische president Dmitri Medvedev Europese vertegenwoordigers ontving voor de EU-Ruslandtop, die vanmiddag is afgelopen. De voorzitter van de Europese Commissie was er, de Portugees José Manuel Barroso, de Sloveense premier Janez Jansa omdat Slovenië nog tot eind juni voorzitter is van de EU, en de Spanjaard Javier Solana, die het buitenlands beleid van de EU coördineert.

Solana, zeiden ambtenaren, wil samen met de Russische president naar de wedstrijd kijken.

Elk half uur waren op de Russische televisie ook beelden te zien van het doelpunt dat Andrej Arsjavin maakte in de met 3-1 gewonnen kwartfinale tegen het Nederlands elftal. Zo zou het vanavond weer gaan.

Al uren van tevoren stonden er mensen in de rij voor het biatlonstadion in Chanty-Mansiisk. Er was veel politie. Het gerucht ging dat Medvedev die nacht – de wedstrijd begon om kwart voor één plaatselijke tijd – naar het stadion zou komen als het erop leek dat zijn land ging winnen.

Maar Medvedev kwam uiteindelijk niet. En Solana keek op zijn hotelkamer naar de wedstrijd.

Het was een warme zomernacht in Chanty-Mansiisk. Eind augustus komt de sneeuw alweer.