Toenadering VS en Noord-Korea

Noord-Korea heeft gisteren in aanwezigheid van Amerikaanse diplomaten de koeltoren van het grootste kerncomplex in Yongbyon opgeblazen. Het communistische land gaf ook informatie over zijn nucleaire programma aan Washington, tevens heeft het toegezegd te zullen praten met de VS, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan over bewapening. In ruil daarvoor zal de regering-Bush enkele economische sancties opheffen die Noord-Korea werden opgelegd, volgens een Amerikaanse wet die verbiedt handel te drijven met vijandige staten. Noord-Korea zal binnen 45 dagen van de lijst met landen die terrorisme ondersteunen worden afgehaald. „Als Noord-Korea doorgaat met het maken van goede keuzes kan het zijn relatie met de internationale gemeenschap herstellen”, zo zei Bush gisteren. Noord-Korea heeft de buitenlandse hulp hard nodig. Het land kampt met grote voedseltekorten. (Reuters, AP)