The Cool Kids leunen op voorbeeld The Beasty Boys

cd hiphop

The Cool Kids:The Bake Sale

De muzikale erfenis van de jaren tachtig wordt al enige tijd leeggeplukt door producers die naarstig op zoek zijn naar een hip geluid. The Cool Kids voeren die trend nog een stap verder door. Chuck (23) en Mikey (20) noemen zichzelf ‘the new black version of the Beastie Boys’ en maken rapmuziek die zodanig leunt op de eerste, door Rick Rubin geproduceerde albums van hiphoplabel Def Jam (naast Beastie Boys ook Run DMC, LL Cool J en Public Enemy) dat het in wezen onverbloemd jatwerk is.

The Cool Kids maken tot de essentie gestripte rapnummers: een oldschool drumritme, een extra eendimensionaal geluidje en raps die enthousiast verwijzen naar een tijdperk dat ze zelf nauwelijks hebben meegemaakt. Door de kaalheid blijft de focus volledig op de door de vernuftige rijmpatronen swingende raps. Zodra ze heel even van het ‘lang leve de jaren tachtig’-recept afstappen, wordt het meteen stukken minder. Dit half uurtje eerder op MySpace gepubliceerde muziek biedt fijne, frisse retrohiphop maar het aankomende debuutalbum zal moeten laten zien of ze meer in huis hebben.

The Cool Kids treden 4 juli op tijdens 5 Days Off in Paradiso.
    • Saul van Stapele