Televisie Voorkeur

Ter gelegenheid van het Europees voetbalkampioenschap verzorgen het ‘droompaar van de opera’, Anna Netrebko (foto) en Rolando Villazón, samen met Plácido Domingo een Sommernachtsmusik-concert in het slot Schönbrunn in Wenen. Zij zingen hoogtepunten uit opera’s en Weense operettemelodieën, begeleid door het Weens Radiosymfonie-orkest onder leiding van Bertrand de Billy. ZDF, 21.15-23.15u.
Ter gelegenheid van het Europees voetbalkampioenschap verzorgen het ‘droompaar van de opera’, Anna Netrebko (foto) en Rolando Villazón, samen met Plácido Domingo een Sommernachtsmusik-concert in het slot Schönbrunn in Wenen. Zij zingen hoogtepunten uit opera’s en Weense operettemelodieën, begeleid door het Weens Radiosymfonie-orkest onder leiding van Bertrand de Billy. ZDF, 21.15-23.15u.

actualiteiten

EénVandaag. Commentaar van twee Zimbabwewatchers op de situatie aldaar. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende licht het kabinetsbeleid toe. Ned.2, 18.35-18.45u.

Netwerk. Verslag vanuit Londen over de grootste Zimbabweaanse oppositiekrant en een radiostation waar Zimbabweanen inbellen met hun verhalen. In de serie vrouwenportretten vertelt Maya Meijer-Bergmans, rijk getrouwd: „Als je zo'n geluksvogel bent, dan vind ik dat je ook iets terug moet doen voor de maatschappij”. Zij zet zich onder meer in voor SOS-Kinderdorpen en Pink Ribbon. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Aandacht voor het rapport van Amnesty International over illegalen in detentiecentra in Nederland en een verslag van de kabinetsbeslissingen over de embryoselectie. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

Fridaynight with Jonathan Ross. Ross ontvangt de Hollywoodacteur Will Smith, de Welshe zangeres Charlotte Church en rapper Jay-Z. Muziek van James. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Zembla: Tienerdealers. Een jaar geleden werd Pascal Keijzer vermoord. Pascal was zestien jaar en handelde in harddrugs. Tijdens een drugsdeal werd hij in zijn nek gestoken en daarna een paar keer met een auto overreden. Veel van Pascals vrienden gebruiken speed, xtc of cocaïne. Een verslag uit een subcultuur die bestaat uit hardcore, geweld en piepjonge drugsdealers. Ned.2, 21.20-22.00u.

Top Gear. Engels automagazine. Adviezen om het leed van de hoge benzineprijzen wat te verzachten, het wagenpark van de Engelse politie kritisch bekeken, rijden met de nieuwe Ferrari 430 Scuderia en de presentatie van een nieuw lid van het Top Gear team. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

C.S. Lewis: De schepper van Narnia. Documentaire over de schrijver van The Chronicles of Narnia. In juli komt het tweede verhaal Prins Caspian, als speelfilm uit. In de documentaire is gefilmd op vele locaties in Engeland waar de schrijver en wetenschapper Lewis studeerde, leefde en werkte. Ned.2, 23.25-0.30u.

Liefdadigheid

TROS TV Show special: De uitdaging. Vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag gaat Ivo Niehe de uitdaging aan om binnen 90 minuten 90.000 kansarme jongeren aan een schoolopleiding te helpen. Om het project kans van slagen te geven, heeft hij zich verzekerd van de steun van o.a. voetballer David Beckham, Jörgen Raymann en zijn dochters Jalissa en Melody, Alain Clarke, het trio Big, Black & Beautiful, koningin Reina van Jordanië, Angela Groothuizen, Paul van Vliet, Trijntje Oosterhuis, Monique van de Ven en Roger Moore. Later op de avond gevolgd door een update. Ned. 1, 20.30-22.15u., update 22.35-22.50u.

kunst en cultuur

Concert for Mandela. Concert in Londense Hyde Park voor Nelson Mandela die 90 jaar wordt, met o.a. Amy Winehouse, Simple Minds, Annie Lennox en The Soweto Gospel Choir. Ned.3, 19.30-23.30u.

Glastonbury 2008. Verslag van het jaarlijkse popfestival met optredens van onder anderen Kings of Leon uit Tennessee, Jimmy Cliff, Dizzee Rascal en Edwyn Collins. BBC 2, 0.00-3.00u.

Detectives/drama

Siska. Duitse misdaadserie. In de aflevering Alles kann man kaufen treffen commissaris Siska (Wolfgan Maria Bauer en team een dode collega en een gewonde kroegbaas aan in Rainers Bar. ZDF, 20.15-21.15u.

De vloer op. Acteurs improviseren. Met o.a. Pierre Bokma, Saskia Temmink, Stefan de Walle en Peter Blok. Zie ook pagina 16. Ned.2, 22.55-23.25u.

Afterlife: Daniel One & Two. Psychologische dramaserie. Daniel is een verlegen jongen die zijn vriendin aanvloog en die in een psychiatrische inrichting is geplaatst. Daniel beweert dat een andere Daniel verantwoordelijk is voor de aanval: Daniel twee. De doktoren stellen de diagnose schizofrenie, maar het medium Alison Mundy ziet dat toch anders. Ned.3, 0.25-01.20u.

sport

Wimbledon. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden o.m. in Today at Wimbledon, BBC 2, 21.00-22.00u. en in Wimbledon update, Net 5, 23.00-0.00u. Morgen verslag op Net 5, 13.00-17.55u., BBC 2, 13.00-13.45u. en BBC 1, 13.45-18.25u.