‘Systeem faalde’ bij hulp Keijzer

De jeugdreclassering van bureau Jeugdzorg Noord-Holland is in alle opzichten tekortgeschoten bij de behandeling van de 16-jarige Pascal Keijzer uit het West-Friese Hoogkarspel. Die conclusie heeft de Nationale Ombudsman vanmiddag bekendgemaakt. Keijzer zou bij Jeugdzorg worden behandeld wegens zijn cocaïneverslaving en een aantal veroordelingen. Hij werd op 30 april 2007 vermoord door twee mannen die bewust met een auto over hem heen reden.

Een maand na de dood van zijn zoon vroeg Jack Keijzer de ombudsman te bekijken of jeugdreclassering, van bureau Jeugdzorg, wel de hulp bood die ze zou moeten bieden. Acht maanden voor zijn dood was Pascal immers door de kinderrechter veroordeeld tot jeugddetentie met de bijzondere maatregel ‘van hulp en steun’, wegens drugshandel. Jeugdzorg moest die maatregel uitvoeren. Volgens Keijzer werkte Jeugdzorg traag terwijl Pascals verslavingsproblemen alleen maar erger werden. Pascal bleef overigens ook in cocaïne handelen.

De ombudsman bevestigt nu de analyse van Jack Keijzer. „Bureau Jeugdzorg stelde drie doelen in het plan van aanpak voor de hulpverlening aan Pascal: behandeling, beheersen van zijn alcohol- en drugsgebruik en het vinden van een dagbesteding in school of werk voor hem.” Geen van deze drie doelen is bereikt, schrijft de ombudsman, „door gebrek aan resultaatgerichtheid”.

De ombudsman schrijft: „Zo duurde het vier maanden voordat Bureau Jeugdzorg een zorgverlener had gekozen en het gezin daar had aangemeld. Vervolgens duurde het nog vier maanden voordat Bureau Jeugdzorg het indicatiebesluit, dat voor deze begeleiding nodig was, had opgesteld. Pas op 3 mei 2007 ontving De Praktijk, de zorgverlener die de behandeling zou geven, het indicatiebesluit. Pascal was toen al overleden.”

Overigens treft volgens de ombudsman andere betrokken instanties ook blaam: „Ook de Raad voor de Kinderbescherming en de officier van justitie ontvingen signalen, maar om verschillende redenen volgde geen actie [...]. Heel veel instanties en functionarissen deden [...] ieder hun aandeel van hun taak, maar van effectieve op elkaar afgestemde begeleiding van Pascal kwam niets terecht. Geen enkele functionaris treft individueel blaam, maar het systeem waarin zij werken bleek tot vrijwel niets in staat.” De hoofdverdachte is in februari tot 15 jaar cel veroordeeld voor de moord.