Staatscourant alleen online

Een papieren instituut houdt op te bestaan.

Na bijna tweehonderd jaar zal de papieren versie van de Staatscourant verdwijnen, evenals die van het Staatsblad en het Tractatenblad (dat verdragen met andere landen publiceert). Per 1 januari 2009 zijn de officiële kranten alleen nog digitaal beschikbaar. Wetten en regels gelden pas als ze zijn afgedrukt in het Staatsblad en/of de Staatscourant. Die regel blijft – digitaal – van kracht.

De Tweede Kamer is in meerderheid voor, al verliep het debat over het afscheid gisteren in een melancholische sfeer.

„Weemoedig, maar met realiteitszin”, zo typeert SGP-woordvoerder Kees van der Staaij de discussie. „Maar het is een onontkoombare ontwikkeling.” Andere Kamerleden zagen zelfs positieve punten. VVD-woordvoerder Brigitte van der Burg wees erop dat elektronische publicatie van wetten nu veel toegankelijker is geworden voor grotere groepen mensen op het internet.

CDA-woordvoerder Jan Schinkelshoek en Van der Staaij pleitten voor behoud van de Staatscourant op papier op speciale momenten, zoals bij de lintjesregen of bij belangrijke wetswijzigingen. Mogelijkheden daartoe worden nog onderzocht door staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA), die de nieuwe vorm als „makkelijker, beter bereikbaar en met minder administratieve lasten” typeerde.

De Staatscourant, die voor het eerst verscheen in 1814, publiceerde behalve officiële bekendmakingen ook interviews en achtergrondverhalen. Ada Gerkens (SP) betreurde dat dat nu zal sneuvelen. Bijleveld zegde ook op dit punt toe te onderzoeken of deze aspecten behouden kunnen blijven.

Lagere overheden, zoals provincies en gemeenten, zullen overigens pas op 1 januari 2010 overgaan op volledige elektronische bekendmaking van nieuwe wet- en regelgeving.

Bekijk de huidige site: www.staatscourant.nl