Spel met perspectief

Lijnenspel met Panasonic FX35 fototoestel
Lijnenspel met Panasonic FX35 fototoestel

Panasonic onderscheidt zich in cameraland door de samenwerking met Leica, de gerenommeerde Duitse camera- en objectievenbouwer, en door de meest camera’s uit te rusten met een groothoekzoomlens. Veel Panasonics gaan tot het equivalent van een 28 mm groothoek. Daardoor kan vanaf dezelfde afstand meer op de foto. De fotograaf hoeft ook minder ver naar achter om alles erop te krijgen.

Meer merken bieden inmiddels een 28 mm stand. Panasonic verschuift nu de grens met de FX35 (349 euro) naar 25 mm súpergroothoek. Dat betekent nog sneller de Dom van Florence beeldvullend op de zoeker. Nu is het gevaar van groothoek vertekening: rechte lijnen worden hol of bol. Daar heeft de FX35 verrassend genoeg vrijwel geen last van. De grote beeldhoek maakt de lens wel gevoelig voor ongewenste lichtinval, wat scherpte en contrast negatief kan beïnvloeden.

Leuker nog dan veel op de foto krijgen, is het spelen met perspectief: de fotograaf kan onderlinge afstanden overdrijven. Wordt het resultaat te geforceerd, dan is iets inzoomen genoeg om alles weer in gezonde proporties te krijgen. De lens van dit kleine, platte cameraatje heeft in totaal 4x optische zoom.

Lars Polder