Soundtrack van een eenzame ziel in de nacht

cd pop Rod Modell:Incense & Black Light ****-

cd pop

Rod Modell:Incense & Black Light

Rod Modell, producer te Detroit, schudde de technogemeenschap vooral op met zijn werk onder de naam Deepchord: dieper-dan-diepe soundscapes waarin de elegante dynamiek van de beats en de echoënde abstractiegraad van de dub een gelukkig huwelijk aangaan.

De tien nummers op deze plaat, opmerkelijk genoeg uitgebracht onder eigen naam, heten gebaseerd te zijn op ’s nachts gemaakte ‘veldopnamen’ in een vermoedelijk Japanse stad (als de pentatonische melodie van ‘Body Sonic’ daar iets over te zeggen heeft). De muziek laat zich met enige goede wil inderdaad beluisteren als de soundtrack van een eenzame ziel, op zoek naar nachtelijke verlossing.

Rod Modell past de lessen van het Berlijnse Basic Channel-team, halverwege de jaren negentig invloedrijke voorlopers in de samensmelting van techno, house en dub, slim toe op sterke staaltjes elegant verklankte monotonie, waarin een razende spanning schuilgaat.

De beats werken hier niet als verlossend escapisme, maar benadrukken in hun gedempte incarnatie de melancholie van die zoektocht net zo effectief als de rondzwevende echo-effecten.

Luchtig meefluiten is er niet bij, zalig meelijden gelukkig wel.

    • Jacob Haagsma