Selectie Theater & Dans

De Parade

Reizende theaterfestival De Parade staat deze week in Den Haag. Ricky ‘Honky Tonk Angel’ Koole, Bob ‘Vlam in de Pijp’ Fosko en Frank ‘I've Been Everywhere’ Lammers maken muziektheater over truckers. De Givola's geven een hilarische voorlichtingsmiddag over veiligheid. Hotel Modern maakt een voorstelling over een reus die wat ruw omspringt met een call-girl. Ellen ten Damme zingt liedjes van hermetisch poëet Ilja Leonard Pfeiffer. T/m 22 juni Museumpark. Inl www.deparade.nl.

Stranddans

Stranddans brengt moderne dans op Noordzeestranden. Dit jaar maakt Dyklan Newcomb Same as it ever was, een stuk voor vijf mannen op muziek van David Dramm. De voorstelling duurt een half uur en is vrij toegankelijk. 26-29 juli (21u) Den Haag, Zuiderstrand, bij De Kwartel. Tournee t/m 13 juli. Inl 070-3632278 of www.stranddans.nl.

Zomerexpeditie Oostpool is op reis met een tent waarin de groep 4 toneelstukken speelt. De Broekneus is een scabreuze monoloog op rijm van John Buijsman over de heer Van der Neuk die treurt onder een beuk omdat zijn ‘gemacht’ tot niets in staat blijkt, ondanks inspanningen van een bejaarde prostituee en een bronstige pater. T/m 6 juli in Apeldoorn, Hengelo, Nijmegen, Utrecht. Inl.: www.oostpool.nl.

Evita

In een tv-wedstrijd veroverde Brigitte Heitzer de hoofdrol in Evita, de musical van lord Lloyd Webber en sir Tim Rice over de Argentijnse politica Eva Peron, door haar volk als heilige vereerd. Deze uitvoering is aardser en duisterder dan de vorige, met Stanley Burleson als een indrukwekkende Che. Brigitte Heitzer speelt en danst en zingt met een volstrekt vanzelfsprekende présence. Tournee t/m 19 okt. Inl. 0900-3005000, www.musicals.nl.

Ashton Brothers

Vier muzikale clowns van de Ashton Brothers gebruiken acrobatiek en andere vormen van variété als aanleiding voor onnavolgbare, absurdistische slapstickacts. In Charlatans, A Medicine Show doen ze hilarische nummers in rolstoelen. Dus een trapeze-act in rolstoel, twee cowboys die hun rolstoel berijden als paarden, en een gospelzanger in een rolstoel die zichzelf voor geld laat slaan met een strijkplank. Variété in Amerikaanse aankleding, met overrompelende kracht en frisheid van een funky gitaarband. T/m 5 juli Oude Luxor, Rotterdam. Inl 0900-9203 of www.ashtonbrothers.nl.

Ciske

In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Tournee t/m 14 dec. Info 0900-3005000 of www.ciskederat.nl.

Utopia

Het reizende festivalletje Utopia, waarin het Zuidelijk Toneel nieuwe Nederlandse teksten presenteert, beleeft zijn slotweekeinde in Eindhoven. Coming man Lucas de Man, die morgen kans maakt op de Ton Lutz Prijs, toont zijn afstudeervoorstelling NV Harde Materialen, een nieuwe tekst van Rob de Graaf over een man die zijn collega’s lastig valt met vragen over de Uiteindelijke Dingen. Van De Man is ook Naakt te zien, over de zin van het leven en vijftig kuikens. T/m zondag Parkthteater en elders , Eindhoven. Info www.hetzuidelijktoneel.nl of 040 2111122.