Selectie Film

The Bothersome Man

In het kader van het zomerprogramma Previously Unreleased brengt het Filmmuseum om te beginnen The Bothersome Man van de Noor Jens Lien. De bedoeling van het programma is films die kwalitatief interessant zijn, maar door omzichtigheid van distributeurs niet in de bioscoop worden uitgebracht, een (korte) kans op het grote doek te geven. En The Bothersome Man verdient zijn kans. Het is een prachtig gefotografeerde film over een man in de war in de moderne samenleving. Regie: Jens Lien. Met: Trond Fausa Aurvaag. In: Filmmuseum, Amsterdam t/m 30 juni 1 + 2 juli 19u45u.

In memoria di

Een man doet zijn intrede bij een priesteropleiding. Hij zit vol twijfels. De man en de twijfels worden ons voorgesteld in korte statements die opflakkeren uit een diep zwart. We zien hem even, een doodgewone man, kort haar, blauwe bloes, blauwe trui. Dan is hij weer weg. In In memoria di me (Ter nagedachtenis van mijzelf) vindt Regisseur Saverio Costanzo opnieuw een cinematografische vorm die recht doet aan de gevoelens van de personages. Met de film raakt hij een heleboel snaren, en niet alleen religieuze. Met: Christo Jivkov, Filippo Timi. In 5 bisocopen

The Trap

Ir. Mladen leidt in Belgrado een goed leven: een redelijk inkomen, aantrekkelijke vrouw en een leuk zoontje van tien. Dat leven wordt overhoop gegooid als blijkt dat de zoon een hartafwijking heeft en een operatie nodig heeft. Kosten: 30.000 dollar die niet gedekt worden door de verzekering. Mladens vrouw Marija plaatst een advertentie en een schimmig figuur biedt aan het bedrag te betalen. Mladen hoeft alleen diens zakenpartner om te leggen. The Trap (Klopka) belicht het kapitalisme met al zijn absurditeiten. Regie: Srdan Golubovic. In 5 bioscopen.

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. De grijze, anonieme architectuur om haar heen en de keuze van Philippe Claudel om haar van niet al te dichtbij te filmen, beklemtonen haar isolement. Ze wordt opgehaald door een jongere vrouw die haar zus Leá blijkt te zijn. Juliette is na vele jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Frédéric Pierrot. In: 12 bioscopen.

Sex and the City

Filmisch gebeurt er niet opwindends. Inhoudelijk lijkt de plot van Sex and the City op tal van andere formulefilms uit Hollywood. De Bouquetreeks uitgeserveerd als Oorlog en Vrede vindt filmredacteur Bas Blokker.

Maar de veertigers Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha hebben miljoenen fans en redacteur Sandra Heerma van Voss heeft zich gelaafd aan een paar goed aangeklede, geestige lotgenotes. Regie: Michael Patrick King. Met: Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Chris Noth. In 108 bioscopen.

Into the Wild