Selectie Diversen

Amsterdam

Het Internationaal Dansfilmfestival Cinedans 2008 vindt plaats van 3 t/m 10 juli in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Cinedans brengt dit jaar o.a. films over bekende choreografen zoals Pina Bausch, Alain Platel en Sasha Waltz. Inl: www.cinedans.nl

Utrecht

Van 1 juli t/m 28 augustus vinden er tijdens Kerken Luisteren Utrecht 24 zomerse concerten plaats in historische kerken. Aanvang steeds 20u. Inl: www.kerkenluisteren.nl

Amsterdam

Van 3 t/m 5 juli is de eerste editie van het StrangerFestival plaats op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. StrangerFestival is Europa's grootste event voor jonge videomakers & fans. Op het programma meer dan 20 gratis video en film workshops, debat trainingen, masterclasses, een expositie en een spectaculaire StrangerAward Show. Het StrangerFestival is voor zowel ervaren als onervaren jonge videomakers. Inl: www.strangerfestival.com

Zuid-Holland

Tgv het themajaar ‘Leve het landgoed’ wordt op www.geschiedenisvanzuidholland.nl bijzondere aandacht aan de Zuid-Hollandse landgoederen en buitenplaatsen besteed. Op deze website zijn interessante verhalen en afbeeldingen te vinden die afkomstig zijn uit de collecties van Zuid-Hollandse archieven en andere erfgoedinstellingen.

Zo zijn er verhalen over de Zuid-Hollandse kastelen, over buitenplaatsen in de zeventiende en achttiende eeuw en over de paleizen van de Oranjes. Ook wordt aandacht besteed aan het verdwijnen van buitenplaatsen. Bijzondere afbeeldingen zijn onder meer gravures van Paleis Honselaarsdijk, de oranjerie van Sorghvliet (het huidige Catshuis) en een standaardwerk over tuinieren door de Leidse buitenplaatsbezitter Pieter de la Court van der Voort (1664-1739). Inl www.erfgoedhuis-zh.nl

Groningen

Eén van de populairste families van Nederland; Jan, Jans en de kinderen zijn dit weekend op bezoek in het Nederlands Nederlands Stripmuseum. Museumbezoekers kunnen een hoofdrol spelen in de strip met de familie Tromp en zelf een familiestrip leren tekenen tijdens een gratis workshop. Kinderen kunnen onder meer worden geschminkt tot de bekende rode kater, één van de prominente dieren uit de strip. En zondag 29 juni is de geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen, Jan Kruis, zelf aanwezig om in de museumwinkel te signeren. Nederlands Strip Museum, Westerhaven 71. Open tussen 10-17u. Inl 050-3178470.

Delft

Op de Markt en het Doelenplein van de historische binnenstad van Delft worden zaterdag 28 juni meer dan 50 voorstellingen gegeven tijdens het het Nyama Wereldculturenfestival. Het festival is gratis toegankelijk en biedt een gevarieerd aanbod met muziek, dans en theater uit alle windstreken. Inl www.nyama.nl!

Utrecht

,,Where thou art, that is home'', dichtte Emily Dickinson ooit. Maar is de definitie van de begrippen ‘huis’ en ‘thuis’ wel zo eenvoudig? In de beeldende kunst lijken ze in elk geval te staan voor meerdere betekenissen. Robbert Roos, curator van De Nieuwe Salon en bedenker van het thema U-Home, ziet dat in het werk van hedendaagse (Utrechtse) kunstenaars de fascinatie voor de leefomgeving op verschillende manieren wordt verbeeld. Zes kunstenaars en ontwerpers geven over dit onderwerp korte (5 minuten) presentaties tijdens de ZAP-U op 28 juni. Ontvangst met aperitief om 19u30u in de Refter van het Centraal Museum, Agnietenstraat. Toegang €7. Res 030-2307910 of donath@cbk-utrecht.nl