Rouwen is verslavend als een beloning bij 15 tot 20 pct van de mens

Rotterdam. Verdriet over de dood van een geliefde kan verslavend zijn. Bij mensen die maar niet over de dood van een geliefde heenkomen, blijkt óók het beloningscentrum in de hersenen geactiveerd te worden als ze aan de overledene denken. Bij mensen die wel met het verlies leren leven, is dat niet zo. Dat blijkt uit hersenonderzoek onder 23 vrouwen van wie de moeder of een zus onlangs was overleden. Het wordt binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift NeuroImage.De meeste mensen wennen aan het verlies van een dierbare. Maar 15 tot 20 procent houdt lang last van verlangen naar de overledene en dagdromen over hem of haar. Bij alle rouwende vrouwen in het onderzoek activeerden foto`s van de dierbaren hersengebieden die met pijnverwerking geassocieerd worden. Maar alleen bij de elf zeer langdurig rouwende vrouwen was ook de nucleus accumbens, het belonings- of genotscentrum, actief dat een rol speelt bij sociale hechting, maar ook bij verslavingen. Rouwtherapie moet bij hen dus niet zozeer de pijn aanpakken, maar het verlangen en het gevoel van beloning daarbij.