Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Regering Italië wil vingerafdruk van alle zigeuners

Het voornemen van de Italiaanse regering om van alle Roma (volwassenen en kinderen) vingerafdrukken te nemen, heeft tot een storm van protest geleid. De Raad van Europa, de VN-kinderorganisatie Unicef en oppositiepartijen spreken van discriminerende maatregelen.

Minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni van de anti-immigratiepartij Lega Nord wil echter doorzetten. Hij stelt dat het niet om een etnisch register gaat: „Dit is de juiste weg om te garanderen dat wie het recht heeft hier te zijn, ook kan blijven onder menswaardige omstandigheden, en om ons in staat te stellen wie hier niet mag zijn weg te zenden.” Maroni wil met de maatregel voorkomen dat de Roma „worden aangetrokken tot bedelarij of erger”. Ook zei hij: „Ik verzet me tegen het idee dat een beschaafd land accepteert dat minderheden tussen de muizen moeten leven. En dat is wat gebeurt in de kampen van de zigeuners.”

Tegenstanders van de wet beklemtonen dat het afnemen van vingerafdrukken niets verandert aan de vaak erbarmelijke omstandigheden waaronder een deel van de 150.000 zigeuners leeft in de barakkenkampen.

De commissaris voor de rechten van de mens van de Raad van Europa, Thomas Hammarberg, zei „zeer bezorgd te zijn over deze methoden die doen denken aan maatregelen die in het verleden hebben geleid tot de onderdrukking van de Roma”.

De Italiaanse autoriteit voor de bescherming van de privacy waarschuwt voor „de discriminerende effecten van de maatregel”.

Roma zijn in Italië uitgegroeid tot nationale zondebok. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor veel criminaliteit, waaraan volgens de regering-Berlusconi vooral illegale immigranten zich schuldig maken.

Tachtig procent van de Italianen zou volgens peiling instemmen met het afnemen van vingerafdrukken bij de Roma.