Pas verschenen

LITERATUUR

Juan Gelman: Plaatsen & Kanttekeningen (Citas y Comentarios). Vert. Stefaan van den Bremt & Guy Posson. Uitgeverij P, 144 blz. € 22,–

Nieuwe vertaling en een keuze uit de bundels Comentarios/kantekeningen (1978-1979) en Citas/Plaatsen (1979) van de Argentijnse dichter Juan Gelman (1930). Tegelijk verschenen met het kunstboek Hout-Lover/Laub-Holz (48 blz. € 22,–) een samenwerkingsproject van vijf dichters en vijf beeldend kunstenaars, en de bundel Voor de zondvloed (64 blz. € 24,95), die het resultaat is van de samenwerking tussen de dichter Johan van Cauwenberge en de fotograaf Philippe Debeerst.

Doris Lessing: Alfred & Emily (Alfred & Emily). Vert. Mario Molegraaf, Prometheus, 252 blz. € 19,95

Roman van Nobelprijswinnaar Doris Lessing (1919) waarin ze in een fictie en non-fictie deel de levens beschrijft van haar ouders.‘ Wie na de eerste helft van het boek vergeten was hoe Doris Lessing klinkt als zij op haar gemak schrijft, vindt haar terug in de tweede helft.’ Daar wordt het gezin, de ouders Tayler en Doris en haar broer, beschreven in de trant die wij kennen van vroeger’ (J. J. Peereboom in Boeken, 30.05.08).

NON-FICTIE

Marco Daane: Een eigen koninkrijk. Atlas, 312 blz. € 19,90

Verhaal over zes eilanden dicht bij het vasteland van Schotland, Wales en Bretagne gekoppeld aan zes insulaire schrijvergeschiedenissen van onder anderen Orwell en Lockley.

Eymert-Jan Goossens: Paleis Noordeinde vierhonderd jaar ‘Hof van Oraignen’. Waanders, 192 blz. € 24,95

De geschiedenis in woord en beeld van het koninklijk werkpaleis, de gebouwen er omheen en de tuin.

Anne S. Troelstra (red.): Van Spitsbergen naar Suriname Nederlandse natuurhistorische reisverhalen. Atlas, 478 blz. € 24,90

Emeritus hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam Troelstra stelde een bloemlezing samen met verhalen van wetenschappers en hun verkenningen. Verslagen van onder anderen Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen over zijn onderzoek naar vogelgedrag op Groenland en de eerste mislukte poging van H. A. Lorentz om Nieuw-Guinea van noord naar zuid te doorkruisen.